Met de klas de boer op


 

      

Wat? Een halve dag bij boer of tuinder in uw buurt.

Werp een blik achter de schermen van een hedendaagse boerderij. Van kleuters tot studenten, op de boerderij valt voor iedereen wat te beleven.

De landbouw(st)er leidt leerlingen rond op het bedrijf. ‘Onthaal op de boerderij’ staat al meer dan 10 jaar garant voor de selectie, vorming en begeleiding van deze hoeves zodat elk bezoek aansluit bij de leefwereld van de klas met ruimte voor interactie en verrassing.

Deelnemende hoeves?

Via het zoekkader op deze pagina kan je een hoeve naar wens selecteren.

Of download de brochure hier of vraag hem gratis aan via het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

Prijs van een bezoek

Dit is afhankelijk van de hoeve. Opgegeven prijzen op de website zijn per halve dag gerekend per leerling of per klas (tenzij anders vermeld).

Subsidie aanvragen

Aanvraag moet gebeuren vòòr het bezoek plaatsvindt via volgende procedure

 1. U spreekt een datum af met de landbouwer.

 2. Klik op bovenstaande knop ‘subsidie aanvragen’ en ontvang het subsidieformulier in uw inbox.

 3. Print het formulier af en breng het mee op boerderijbezoek zodat de landbouwer het kan ondertekenen. Stuur dit ingevuld per post op naar: Inagro vzw, Dienst Landbouweducatie, Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke of mail het ingevulde en gescande formulier naar info.educatie@inagro.be.

 4. De subsidie wordt op de schoolrekening gestort.

 5. Annuleren? Verwittig tijdig de hoeve.

Voorwaarden subsidie, zie subsidiereglement.

Waarom een actieve boerderij bezoeken?

 • Landbouw is nauw verbonden met ons dagelijkse leven (als voedselproducent, landschapsbouwer...). Niettemin lijkt het 'boerenleven' soms zo veraf.

 • Rijke leeromgeving voor alle zintuigen.

 • Talrijke invalshoeken binnen jouw lesprogramma's.

 • Vlakbij!

 • Kwaliteitsgarantie dankzij de selectie en begeleiding door ‘Onthaal op de boerderij’ Dienst voor landbouweducatie binnen Inagro (door de Vlaamse Overheid erkend Centrum voor Landbouweducatie)

Tips voor een onvergetelijk bezoek

 • Bespreek het bezoek vooraf inhoudelijk en praktisch met de landbouwer.

 • Wanneer? Elk seizoen is anders. In de winter zijn weinig gewassen te zien op het veld, een bezoek aan een veehouder is dan ideaal.

 • Eenzelfde boerderij bezoeken in verschillende seizoenen geeft een goed beeld van de seizoenswerking.

 • De leerkracht blijft gedurende het bezoek verantwoordelijk voor het toezicht op de klasgroep en werkt actief mee.

Omkaderende educatieve materialen op basis van de eindtermen

Bereid de leerlingen voor op het bezoek en bespreek het bezoek achteraf in de klas. Zo blijft het bezoek beter hangen en kunnen leerlingen gericht vragen stellen.

Spelen op de hoeves

Boer in de wolken : Let goed op tijdens het bezoek en raak het snelst bovenaan de ladder van het spelbord! Jullie gastheer/-vrouw daagt jullie uit via deze speelse quiz op de boerderij. Vragen per niveau en thema (natuur, mens & samenleving, techniek, ruimte en duurzaamheid).
Leeftijd: BO.

Duurzamer dan je dacht: Hoe leg je het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ uit in kindertaal? Een aantal ‘Met de klas de boer op’-hoeves vonden er iets op. Ontdek spelenderwijs hun duurzame inspanningen. Leeftijd: 2de en 3de graad BO.

Materialen in de klas 

Boerin Carotte: Probeer de digitale boerderij  ‘www.boerincarotte.be’ uit. Leerlingen ontdekken er de woordenschat, leren associëren en ordenen. In hoekenwerk, klassikaal, of zelfs thuis het bezoek voorbereiden of naverwerken. Voor de durvers is er ook een Franse versie: 'www.visitemaferme.fr'. Leeftijd: BO.

Boer in Beeld: themamappen over landbouw per graad opgesteld. Elk pakket bestaat uit grote prenten met uitleg, lesboekje en opdrachten. Meer info: www.boerinbeeld.be. Leeftijd: BO.

Boer in BeeldLive: korte filmpjes die de voedselketen illustreren aan de hand van de leefwereld van kinderen. Gratis te bekijken: www.boerinbeeldlive.be. Leeftijd: BO, eerste graad SO.

Nog meer educatieve materialen? www.onthaalopdeboerderij.be