NieuwsVeronique De Mey, Sophie Waegebaert, Veronique Troch, dinsdag 20 april 2021

Henneprassen testen voor textieltoepassingenArtikels

Hennep kan je voor verschillende doeleinden telen. Eén daarvan is textiel. Daarvoor heb je een ras nodig met een zo hoog mogelijk vezelgehalte en een zo hoog mogelijke vezelkwaliteit. We testen samen met HoGent zes verschillende rassen op onze proefvelden.

Henneprassen testen voor textieltoepassingen

De rassen die we dit jaar testen in de proef zijn de volgende:

  • USO31
  • Bialobrzeskie
  • Santhica 27
  • Santhica 70
  • Fibror 79
  • Carmagnola selectionata (CS)
We maken een onderscheid tussen vroegrijpe en laatrijpe rassen. USO31, Bialobrzeskie en Santhica 27 zijn rassen die vroeger afrijpen dan de andere drie rassen. De vroegrijpheid gaat over de tijd die nodig is voor de zaden om oogstklaar te zijn. De vroege rassen zullen dus vroeger in bloei komen, een belangrijk tijdstip als we hennep telen voor textieltoepassingen. We willen namelijk oogsten rond de start van de bloei omdat de aanleg van ongewenste secundaire vezels dan start. Om hoogkwalitatieve hennepgarens te spinnen, zijn enkel primaire vezels waardevol.
 
 
20210422-Blogbloei.JPG
 
 
Hoe vroeger dus de bloei, hoe vroeger in het seizoen geoogst kan worden en de stengel kan roten op het veld. Vroegrijpheid kan dus een bepalende factor zijn voor het zaaien van een nateelt. Latere rassen nemen we mee in de proef omdat ze interessant kunnen zijn, omdat de planten langer zijn bij de bloei. Dat kan leiden tot een hogere totale vezelopbrengst.
 
Er is grote variatie in vezelgehalte tussen verschillende genotypes. Voor textieltoepassingen krijgen variëteiten met een hoog vezelgehalte de voorkeur. In deze proef zitten drie rassen uit een Franse genenpool (Santhica 27, Santhica 70 en Fibror 79), USO31 is afkomstig uit Oekraïne, Bialobrzeskie uit Polen en CS uit Italië. Onze keuzes zijn gebaseerd op beschikbaarheid, rassenproeven uit voorgaande jaren en rassenbeschrijvingen van de betreffende veredelaars.
 
Enkele uitgesproken kenmerken van de rassen lijsten we op in onderstaande tabel.**

20210420-henneprassenTabel.PNG
* Ter hoogte van Le Mans
 
 
 
20210422-HOgent7tot10dagennazaai.JPG
 
Met USO31 en Santhica 70 leggen we nog een tweede proef aan waarbij we ook variëren in bemestingshoeveelheid en zaaidichtheid. Dat doen we vooral omdat plantdichtheid en bemestingshoeveelheid in grote mate de stengelomtrek bepalen. Dat heeft een effect op de vezelfijnheid, een belangrijk kwaliteitskenmerk voor de verdere verwerking van de vezels in textiel.
 
 
Meer info? Op de hoogte blijven?
 
Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de proef, dan kan je contact opnemen met:


Veronique De Mey van Inagro via veronique.demey@inagro.be of 051 27 33 90 of Veronique Troch van HoGent via veronique.troch@hogent.be of 09 243 28 07.

 

 
** Bronnen:

 

Dit project wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Boerenbond, Fedustria, Cretes, Union, Hempflax, ABV, Devanta bvba, Verhalle vlasbedrijf, Libeco-Lagae, Maurice Cock, Weverij Flipts &Dobbels, AVS Spinning nv, Constructiewerkhuizen Van Hauwaert & Co.

20210420-logo_VLAIO.jpg