NieuwsNele Dejonckheere, Muriël Derycke, Lien Deleu, donderdag 01 april 2021

Iedereen BOER versterkt landbouwer als toeristisch-recreatief ondernemer. Wat zijn jouw noden?Artikels

Het toeristische aanbod is voortdurend in beweging. Op onze West-Vlaamse boerderijen zien we steeds meer variatie in het aanbod voor toeristen en recreanten. In het project ‘Iedereen BOER’ vragen wij ons af hoe we jullie kunnen ondersteunen om bezoekers op een leuke en eigentijdse manier op de boerderij te ontvangen. Vul onze korte vragenlijst in om ons te laten weten aan welke kennis en vaardigheden jij nood hebt.

Iedereen BOER versterkt landbouwer als toeristisch-recreatief ondernemer. Wat zijn jouw noden?

Bezoekers op de boerderij: een win-win voor iedereen

Door mensen (opnieuw) in contact te brengen met de landbouw, door gesprekken met een landbouwer te voeren of door deel te nemen aan een activiteit op de boerderij groeit de kennis over de landbouw. En waar ‘onbekend onbemind’ geldt, is ook het omgekeerde waar. Hoe meer mensen weten over de landbouw, hoe positiever ze ertegenover staan. Daarnaast kan een verbredingsactiviteit voor de landbouwer een zeer welgekomen vorm van extra inkomen en sociaal contact zijn voor de boerderij. We willen jullie graag helpen om bezoekers zo professioneel mogelijk op jullie boerderij te ontvangen.
 
Wat zijn jouw noden?
 
Momenteel – de coronamaatregelen indachtig - is het soms wat moeilijk om (veel) mensen op de boerderij te verwelkomen. Maar we gaan ervan uit dat daar in de nabije toekomst terug verandering in komt en doen nu al heel wat voorbereidend werk in het project Iedereen BOER. Laat jij ons weten waar jij nood aan hebt om te kunnen groeien als toeristisch-recreatief ondernemer en mee te zijn op de trein naar vernieuwing?
 
>Vul de vragenlijst in
 
Tractor beleving klein.jpg

Waarrond werken we in het project Iedereen BOER?
 
In dit PDPO-project met West-Vlaamse, Vlaamse en Europese steun werken we rond drie pijlers, waarvan wij denken dat ze kunnen bijdragen om meer mensen naar de boerderij te trekken.
 
Wat valt er voor de toerist-recreant te beleven op de boerderij?
Er is al heel wat aanbod op de beleefboerderijen in onze provincie. Kinderen kunnen op kamp gaan (al dan niet met overnachting) of een verjaardagsfeestje geven op de boerderij. Er zijn boerderijen die wandelroutes en fietsroutes langsheen hun boerderij uitstippelen. Je kan met je gezin of vrienden logeren op de boerderij (camping, campers, logies). Cultuur, in de vorm van toneel, films of concerten, zien we op boerderijen georganiseerd worden. Ook culinair kan je aan je trekken komen tijdens een hoevepicknick, op een hoeveterras of een (pop-up)bar op de boerderij. Bedrijven worden aangetrokken door accommodatie, zoals zalen of ruimtes voor teambuildings. En uiteraard trekken ook klassieke rondleidingen volk naar de boerderij. Kortom, in het project Iedereen BOER proberen we te weten te komen welk aanbod er al is voor de toerist-recreant.
 
Hoe kunnen we de landbouwers helpen groeien naar een professioneel aanbod?
Authentiek en professioneel: het hoeft elkaar niet tegen te spreken. Professionele beleving op de boerderij trekt aan. Eén van de uitdagingen van dit project is om landbouwers te helpen groeien naar een professioneel aanbod. Je kan ons hierbij helpen door onze vragenlijst in te vullen.
 
Hoe zetten we het aanbod het best op de kaart?
Hoe sterker het belevingsaanbod van de boerderij op de kaart staat, hoe makkelijker de mensen hun weg naar de boerderij vinden. Het is dus belangrijk dat wij als netwerk van bezoek- en beleefboerderijen goede promotie maken op onze websites, social media en via folders, pers en dergelijke. Maar het is zeker ook belangrijk dat wij de landbouwers kansen geven om daarin te groeien door goede bijscholingen aan te bieden. Ook hier wil het project ‘Iedereen Boer’ toe bijdragen.
 
Logobanner_IedereenBoer_financiers_partners_liggend.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | -- Algemeen --