NieuwsVanstaen Melanie, donderdag 07 mei 2015

Fietsen langs Schone Boeren in de WesthoekArtikels

Schoon Boeren is een regionale publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de geëngageerde land- en tuinbouwer achter de hoek. De campagne informeert het grote publiek over de weg die de sector al heeft afgelegd op vlak van duurzaamheid, onder andere via een brochure, tentoonstelling en filmpje. En sinds kort zijn er de uitgestippelde fietstochten, waardoor je met eigen ogen de ‘schone’ boeren kunt ontdekken.

Fietsen langs Schone Boeren in de Westhoek

De campagne Schoon Boeren loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en verhuist elk jaar naar een nieuwe regio. In 2014 – 2015 vertellen we het verhaal van 8 land- en tuinbouwbedrijven uit Houthulst, Diksmuide, Lo-Reninge en Vleteren. Het zijn bedrijven die elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aangaan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.


De doelstelling van de campagne is de land- en tuinbouwsector naar het grote publiek te brengen, maar waarom ook niet in één beweging het omgekeerde beogen? In samenwerking met de vier gemeenten werden twee fietslussen ontwikkeld: één waarbij je passeert langs de ‘schone’ boeren uit Houthulst en Diksmuide en één waarbij de bedrijven uit Lo-Reninge en Vleteren aan bod komen. Je kan de bedrijven niet bezoeken tijdens de fietstocht, maar komt wel heel wat te weten via het infobord. Elke fietslus is ongeveer 40 km lang. Enthousiastelingen kunnen beide fietslussen aan elkaar breien, zodat je meteen meer dan 80 km op de teller trapt. En om het allemaal nog wat spannender te maken, is er een fotozoektocht verbonden aan de fietslussen, waarbij je kans maakt op een waardebon voor hoeveproducten. Redenen genoeg voor een verkwikkende fietstocht in de Westhoek! De fietslussen zijn te verkrijgen via de toeristische dienst van Houthulst, Diksmuide, Lo-Reninge en Vleteren of hieronder te downloaden.

fietslus2.png

De fietslussen maken onderdeel uit van een hele resem campagnemateriaal. De
verhalen van de acht bedrijven staan in de overzichtsbrochure die verspreid is naar alle inwoners van deze regio. Daarnaast is er de tentoonstelling, waarmee we dieper ingaan op de vele uitdagingen waar een land- en tuinbouwbedrijf voor staat om duurzamer te produceren. Telkens reiken we ook oplossingen aan die we ook terugvinden op de deelnemende bedrijven. Aangevuld met wat algemene informatie over de landbouwsector in deze regio en een leuk kennismakingsfilmpje is een bezoekje meer dan de moeite waard.  

Meer informatie over de campagne en het beschikbare materiaal is te vinden op www.schoonboeren.be en www.facebook.com/schoonboeren.

De campagne 'Schoon Boeren' is een initiatief van Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de gemeenten Diksmuide, Lo-Reninge, Houthulst en Vleteren.