NieuwsGrauwet katrien, Verhaeghen Bart, donderdag 27 augustus 2015

West-Vlaamse landbouwers ontdekken eigen WOI verledenArtikels

Op hoeve 't Lindebos in Wijtschate werd afgelopen vrijdag het project "WOI op 't erf" voorgesteld. 10 West-Vlaamse landbouwers gingen op onderzoek in archieven en bibliotheken en ontdekten zo het WOI-verleden van hun hoeve. Onder talrijke persbelangstelling kregen zij een gepersonaliseerd informatiepaneel overhandigd.

West-Vlaamse landbouwers ontdekken eigen WOI verleden

Landbouw heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd er tegelijkertijd ook zwaar door getroffen. Zeker in West-Vlaanderen, waar veel boerderijen en akkers verwoest werden. De landbouwers uit de streek moeten vandaag echter terugvallen op mondeling overgeleverde oorlogsverhalen om de impact op hun boerderij te kunnen inschatten, zonder enige zekerheid dat de verhalen kloppen. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog besloten Inagro en CAG daarom een begeleidingstraject op te zetten voor landbouwers die hun oorlogsverleden willen reconstrueren.

De tien landbouwers die persoonlijke begeleiding kregen, zijn allemaal bezoekboerderijen. Dit wil zeggen dat zij vaak consumenten over de vloer krijgen, die zeker tijdens deze herdenkingsjaren vragen stellen over de impact van de oorlog op de boerderij. Het traject bestond uit een aantal vormingen en opzoeksessies in bibliotheken en archieven. Aangezien de bijzondere WOI-verhalen niet tastbaar zijn creëerden Inagro en CAG voor de betrokken landbouwers een informatiepaneel dat als houvast dienst om het verhaal van hun hoeve zowel geografisch als in de tijd te situeren.

De tien landbouwers die persoonlijke begeleiding kregen, zijn:

 

Het WarandehofElzendammestraat 118691 Alveringem (Gijverinkhove)
De KorenhalmBampoelstraat 48690 Alveringem (Sint-Rijkers)
Den IJsbolOostendestraat 958600 Diksmuide (Beerst)
't LindebosHollebekestraat 218953 Heuvelland (Wijtschate)
't TorenhofBrielenstraat 428908 Ieper (Vlamertinge)
De Torreeletorrelestraat 48670 Koksijde (Wulpen)
Den OverdraghtWoestenseweg 318970 Poperinge
Serelly's Gavermeersstraat 158700 Tielt (Aarsele)
De Beauvoordse WalhoeveVaartstraat 718630 Veurne (Beauvoorde)
De Moerenaar Middenweg 78630 Veurne (Beauvoorde)

 

 

DSC_1081.jpg


“Als niemand er iets mee doet, zullen deze verhalen gewoon verdwijnen. Voor onze kinderen is de oorlog al te weinig tastbaar, het is dus aan ons om dit stukje geschiedenis goed te bewaren en de verhalen correct over te leveren”
Marleen Lottegier (’t Lindebos te Wijtschate)

Bovendien werkt CAG nog aan een handleiding met tips en hulpmiddelen voor landbouwers die het oorlogsverleden van hun boerderij willen achterhalen. Binnenkort zal die te vinden zijn op www.boterbijdeviswo1.be.  Op die website worden ook de anekdotes van de deelnemende bedrijven gepubliceerd. Het eerste verhaal, dat van hoeve Serelly’s te Aarsele, is er nu al te lezen.

Gedetailleerde info over het project  ‘WOI op’t erf’ kan je nalezen in het persbericht.

WOI op ’t erf is een initiatief van Inagro en CAG met financiële steun van provincie West-Vlaanderen  via subsidie erfgoedprojecten.

logo.jpg

Meer info:
Inagro - Katrien Grauwet
E katrien.grauwet@inagro.be
T 051 27 32 29

 

CAG - Sarah Luyten
E sarah.luyten@cagnet.be
T 016 32 35 42

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding