NieuwsMuriël Derycke, Nele Dejonckheere, donderdag 12 maart 2020

Provincie West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijenArtikels

Op donderdag 5 maart vond er een krokusreceptie voor onze West-Vlaamse bezoekboerderijen plaats. Op dat gezellige ontmoetingsmoment kregen ze inspirerende ideeën aangereikt voor hun bezoeken. Verder viel er heel wat goed nieuws mee te delen. Lees zeker verder om te zien wat dat goede nieuws precies inhoudt.

Provincie West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijen

Een levendig programma

Aan levendige en inspirerende ideeën geen gebrek tijdens het vormingsmoment van deze editie van de krokusreceptie. Niek Benoot, gedreven uitbater van het Hooge Crater Museum, bracht ons helemaal in de sfeer van wat een geanimeerd en degelijk inhoudelijk bezoek kan zijn.

Met zijn speelbomen bracht Jochen Doornaert vervolgens heel wat ideeën aan om natuurlijke ruimte en materialen te gebruiken om kinderen enthousiast te laten spelen en leuke herinneringen op te bouwen.

Een familievriendelijk onthaal en aanbod op de boerderij werden toegelicht door Karen François, sector- en logiescoördinator van Westtoer.

DSC_1125_samen.jpg

Heel wat goed nieuws

Dat we de bezoekboerderijen dankbaar zijn, daar bestaat geen twijfel over. Door klas- en groepsbezoeken komen consumenten rechtstreeks in contact met hun voedsel en met de producenten ervan. Belangrijk, want zij tonen bezoekers de authentieke omgeving van een boerderij en geven het verhaal achter hun dagelijkse kost mee. We vonden het dan ook heel fijn om hen heel wat goed nieuws te kunnen meegeven.

12 nieuwe bezoekboerderijen ontvingen uit de handen van gedeputeerde Bart Naeyaert hun gloednieuwe diploma. Op die manier wordt het netwerk van zo’n 70 bezoekboerderijen opnieuw versterkt. Dat betekent: nieuwe kansen voor klassen en groepen voor een boerderijbezoek en misschien wel een nieuwe groei aan bezoeken. Niet dat we niet tevreden zijn met de huidige getallen. Die zijn behoorlijk indrukwekkend. Jaarlijks bezoeken ruim 16.500 kinderen en een veelvoud volwassenen één van onze bezoekboerderijen. Na 18 jaar kan dat tellen!

DSC_1141.JPG

Ook over de klasbezoeken was er goed nieuws. Van het begin af aan kregen jongeren en kinderen bijzondere aandacht als doelgroep, want zij zijn de consumenten van morgen. De Provincie geeft daarom een duwtje in de rug aan scholen die één van deze hoeves bezoeken. Provincie West-Vlaanderen besliste om de subsidie daarvoor op te trekken van 30 naar 50 euro, waardoor deze excursie laagdrempeliger wordt voor scholen.

Na het inhoudelijke deel van de avond volgde het netwerkmoment, met een lekker hapje en drankje. Aan het eind van de avond konden de landbouwers naar huis met onze vernieuwde brochures. De brochure Met de klas de boer op is gericht op scholen, die van Samen de boer op richt zich op groepen volwassenen.

DSC_1149_samen.jpg

We stelden ons aanbod Met de klas de boer op en Samen de boer op, plus onze nieuwe subsidie voor scholen, ook voor aan de pers. Lees meer hierover in een artikel van VILT.

>> Luister onderaan deze pagina naar een reportage van Radio 2 hierover.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding