NieuwsNele Dejonckheere, Hannelien Del'haye, woensdag 26 februari 2020

Leerlingen aangenaam verrast door de smaak van witloofArtikels

Voor het 12de jaar op rij bestelden West-Vlaamse scholen massaal witloofteeltkits bij Inagro. De voorraad van 550 witloofteeltkits is jaar na jaar sneller uitgeput. Na een drietal weken oogsten leerlingen vol verwondering hun eigen witloof. Leerkracht Tom De Coninck van de Sint-Lodewijksschool in Beitem en zijn leerlingen van het 2de leerjaar proefden ook van hun eigen witloof. Met hier en daar verraste blikken tot gevolg!

Leerlingen aangenaam verrast door de smaak van witloof

Veel kinderen halen hun neus op voor witloof, en dus laten hun ouders de groente wel eens uit hun winkelkarretje. De eerder bittere groente kan dus wel wat steun gebruiken. Onze witloofteeltkitactie wil leerlingen vertrouwd maken met witloof. Zo ondervinden ze op een speelse manier dat witloof streekeigen, gezond en lekker klaar te maken is.

Witloof_uitdelen_samen.jpg

Onze witloofteeltkit-actie in een notendop

Scholen kunnen maximum 3 kits per school bestellen. Bij elke teeltkit horen enkele witloofwortels, voedingsstoffen in een proefbuis, een afdekfolie en een teelthandleiding. De verzorging vraagt niet veel inspanning en leerlingen kunnen die gemakkelijk samen met hun leerkracht opvolgen Na 21 dagen is het witloof normaal gezien plukklaar. Op woensdag 15 januari haalden de ingeschreven leerkrachten hun teeltkits af bij Inagro of in Brugge. We dagen leerkrachten en leerlingen uit om de teelt nauwkeurig op te volgen en daarna het resultaat te proeven. Het didactische materiaal op onze website zet hen verder op weg.

Kalender_samen.jpg

Kom uitgelikt tot het laatste stukje

Leerkracht Tom De Coninck van de Sint-Lodewijksschool in Beitem kruiste alle hokjes van de witloofkalender samen met zijn leerlingen van het 2de leerjaar af. “De kinderen hadden een snijplankje en een mes mee en sneden het witloof fijn, net als enkele zoete appelen. Dat mengden we met wat mayonaise voor de liefhebbers. Ik kon alle leerlingen overhalen om een koffielepeltje te proeven. De meesten waren aangenaam verrast en vroegen nog een bordje bij. Door enkele liefhebbers is de kom dan uitgelikt tot en met het laatste stukje”, vertelt Tom enthousiast.

witloof_eten_samen.jpg

De witloofteeltkitactie is een samenwerking van de witloofafdeling en landbouweducatie binnen Inagro. Zonder de grote inspanningen van beide diensten zouden de teeltkits hun weg naar onze West-Vlaamse scholen niet vinden.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Witloof