NieuwsDe Mey Veronique, Lefevere Hannes, Ine Vervaeke, woensdag 04 juli 2018

Hoogwaardige oliën van lokale teelt bieden kansen in de biogebaseerde economieArtikels

In onze reeks over de innovatieve tuin staan deze maand de oliegewassen in de kijker. De verschillende toepassingen van olieën voor zowel food als non-food worden in kaart gebracht in het Interreg-project 'Growing a green future', waarin werk wordt gemaakt van nieuwe ketenontwikkelingen.

Hoogwaardige oliën van lokale teelt bieden kansen in de biogebaseerde economie

Catalogus en teeltgids
In de drie innovatieve tuinen die aanliggen in de grensregio Nederland-Vlaanderen worden zowel bekende oliehoudende gewassen geteeld als gewassen die (voor onze regio) in onderzoeksfase zijn. Volgende gewassen staan in één of meerdere van de tuinen: deder, crambe, goudsbloem, Ethiopische mosterd, karwij, koriander, dille, cuphea, pompoen en slangenkruid. Vooral in de innovatieve tuin bij Proefcentrum Herent ligt de nadruk op de oliegewassen. Samen met Karel de Grote Hogeschool en ILVO Food Pilot onderzoeken ze de verschillende toepassingen voor zowel food- als non-foodtoepassingen.  

472018koriander.JPG

Momenteel ontbreekt nog vaak de link tussen de landbouwsector en verwerkende bedrijven. Er is bovendien te weinig bewustzijn dat beide partijen winnen bij het respectievelijk aanleveren en verwerken van lokale plantaardige oliën. Om daaraan tegemoet te komen werd een catalogus gemaakt waarin het vetzuurprofiel, de oxidatieve stabiliteit en nevencomponenten worden toegelicht. Die parameters geven ons een beeld in welke toepassingen de oliën gebruikt kunnen worden.

Voor de landbouwers is teelttechnische informatie op basis van literatuur en bevindingen uit de innovatieve tuin 2017 gebundeld in een teeltgids. Voor goudsbloem is een afzonderlijke gids opgesteld, omdat er al meer resultaten beschikbaar zijn.

> Je kan de catalogus en de gidsen raadplegen via www.vlaamsbrabant.be/nonennewfood.

 

Inspiratiesessie
Om de info daadwerkelijk tot bij de doelgroep te brengen werd op 21 juni een inspiratiesessie georganiseerd voor verwerkers, handelaars en onderzoekers met interesse in de teelt en verwerking van oliehoudende gewassen. Het hoofddoel van die sessie was om verwerkers te inspireren en interesse te wekken voor de verdere productontwikkeling met een specifieke olie. De sessie werd gekoppeld aan het jaarlijkse overleg van het Benelux Lipid Network. Met een twintigtal aanwezigen en vertegenwoordigers van onder andere Desmet-Ballestra, Vandemoortele en Unilever werd de doelgroep goed bereikt.

Verschillende sprekers wisten het publiek te boeien met hun verhaal. Prof. Em. Roland Verhé opende de namiddag met een presentatie die de valorisatie van plantaardige oliën als grondstof voor voedings- en niet-voedingsproducten illustreerde. Vetten in oliën bieden namelijk meer dan alleen energie: ze maken voeding ook smaakvoller, geven textuur en zijn positief voor het mondgevoel (denk maar aan chocolade). Meer en meer worden oliën ook gewaardeerd als leveranciers van omega 3- en omega 6-vetzuren, vetoplosbare vitamines, cholesterolverlagers en als antioxidantia.

Bart Van Droogenbroeck van de Food Pilot van ILVO besprak de mogelijke toepassingen van pompoen-, slangenkruid- en dederolie. De Food Pilot verkreeg zaadolie door koude persing op basis van de zaadoogst uit Herent en Zeeland. In het project wensen ze op basis van de interesse van relevante stakeholders een product te ontwikkelen uit een specifieke olie van lokale teelt.

Peter De Rijcke van Migino vervolledigde de mogelijkheden en trends voor foodtoepassingen. Migino bereidt namelijk smaakvolle noten- en zaadoliën rijk aan aroma’s, op basis van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en een uniek productieproces. Volgens hem groeit de huidige nichemarkt van oliën en is er interesse van verschillende topchefs. Lokale teelt van de grondstoffen is een meerwaarde voor het product, evenals biologische productiewijze. Bovendien is de consument gevoelig voor de positieve gezondheidsaspecten. Samenvattend kan gesteld worden dat pompoenpitolie momenteel het meest interessant lijkt voor foodtoepassingen.  

472018goudsbloem.JPGJeroen Geuens van de Karel de Grote Hogeschool (Expertisecentrum Duurzame Chemie) vervolledigde de namiddag met een toelichting over de mogelijke non-foodtoepassingen. Hij ging verder in op de mogelijkheden van goudsbloemolie (Calendula officinalis) als mogelijke vervanger van tungolie voor diverse industriële toepassingen, zoals alkydharsen in verven. De huidige markt van tungolie is immers niet stabiel en de grondstoffen zijn afkomstig van China en Brazilië. Goudsbloem kan makkelijk lokaal geteeld worden en de olie van de zaden zou als bijproduct een hoge meerwaarde kunnen opleveren. Maar de markt is nog nieuw, waardoor nog geen sluitend antwoord gegeven kon worden op de vraag wat de huidige marktwaarde is.

 

Meer info
Wil je meer info over de teelten dan kan je terecht bij:

 

Elke maand belichten we een groep gewassen uit de innovatieve tuin. Deze maand zijn de oliegewassen aan de beurt. Komende maanden komen nog de eiwit-, vezelgewassen en gewassen met specifieke inhoudsstoffen aan bod. De voedselgewassen werden vorige maand toegelicht in dit nieuwsbericht.

2018-06-20-E-bannergreenfuture.png