NieuwsDedeyne Anneleen, donderdag 15 maart 2018

Aardappelverkoop op de hoeve: van veld tot klantArtikels

Hoewel de aardappel nog altijd het vaakst op tafel komt in de Belgische keuken, kunnen we algemeen stellen dat de consumptie van verse aardappelen al een paar jaar onder druk staat. Consumenten kopen aardappelen voornamelijk in de supermarkt, in steeds kleinere verpakkingen. Zakken kleiner dan 2,5 kg winnen de laatste jaren aan terrein. Inagro wou graag wat aandacht besteden aan de teelt van en de verdere zorg voor de aardappel in functie van de korte ketenverkoop. Afgelopen dinsdag vond de infonamiddag ‘Aardappelen op de hoeve: van veld tot klant’ plaats op hoeve Berkenweelde in Leke. Dat het onderwerp leeft bij de telers, bewees de grote opkomst!

Aardappelverkoop op de hoeve: van veld tot klant

Van alle producten die rechtstreeks op de hoeve gekocht worden, behoort aardappelen tot de top. Zo’n 8 % van de Belgische gezinnen kocht in 2016 verse aardappelen op de hoeve. En in Vlaanderen gebeurt dat nog meer dan in Wallonië. Toch is er een dalende tendens, want in 2008 bleek dit nog 15,4 % te zijn.

Om de aardappelteler en/of -thuisverkoper te informeren, lichtte Inagro zijn recente bevindingen op het vlak van rassenkeuze (gangbare en biologische teelt), vervroeging van de teelt en bewaring toe tijdens een studienamiddag. Daarnaast gaven we - in samenwerking met het Steunpunt Hoeveproducten - tips mee om de aardappelverkoop professioneel uit te bouwen.

 

Presentaties
De presentaties van de infonamiddag op 13 maart 2018:

  • Rassenkeuze aardappelen specifiek voor thuisverkoop
    Vervroegen van de aardappelteelt
    Bewaringstechnieken aardappelen - door Veerle De Blauwer, Inagro > Bekijk de volledige presentatie

 

 

 

Meer info!
Wil je meer informatie? Of wil je advies inwinnen over productie en afzet via korte ketenverkoop? Neem dan contact op met Anneleen Dedeyne via anneleen.dedeyne@inagro.be.

 

20180313_135916.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Landbouwverbreding