NieuwsDejonckheere Nele, donderdag 15 juni 2017

Feesteditie Vaderdagontbijt op de boerderij bevestigt succesformuleArtikels

Op 11 juni beleefden een recordaantal papa’s en hun gezin een onvergetelijke en smakelijke voormiddag. Voor de tiende keer ontvingen 13 West-Vlaamse hoeves papa’s en hun families voor een ‘Beestig ontbijt op Vaderdag’. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro juichen de interesse toe. Ze hechten er immers veel belang aan om de band tussen producent en consument aan te halen en de betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel te verhogen.

Feesteditie Vaderdagontbijt op de boerderij bevestigt succesformule

Een onvergetelijke Vaderdag voor het hele gezin

In 2008 organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro voor de eerste keer “Verras papa met een beestig ontbijt!”. Door het succes is het concept op vandaag ongewijzigd: papa’s en hun families zakken af naar de boerderij voor lekkere, verse producten, maar ook voor de unieke ervaring. Iedereen mag een blik achter de schermen van de boerderij werpen. Kinderen ontmoeten de dieren in levende lijve of zien hoe de groenten groeien op het veld. De landbouwers nemen ook de tijd om hun verhaal te vertellen. Op elke hoeve is er kinderanimatie en elke papa gaat naar huis met een passende attentie.


Groeiend succes
 
Het Vaderdagontbijt kent jaarlijks veel bijval. Dat stelt ook de Provincie Oost-Vlaanderen vast, met wie de Provincie West-Vlaanderen en Inagro dit initiatief organiseren. Steeds meer hoeves tonen interesse. In 2017 deden maar liefst dertien land- en tuinbouwbedrijven mee, een recordaantal. Ze slagen er telkens in heel wat volk op de been te brengen. “Nergens krijg je zoveel rijkdom van het platteland op één bord als tijdens het Vaderdagontbijt”, vertelt landbouwer Pol van de Rabarberhoeve ‘Het Warandehof’ in Alveringem.
 
Voor het Vaderdagontbijt kunnen gezinnen kiezen uit een breed aanbod, gaande van melkveebedrijven, hertenfokkerijen en groentebedrijven tot een wijndomein. Via boerderijbezoeken of een hoevewinkel hebben de deelnemende bedrijven al ervaring met de ontvangst van bezoekers op hun bedrijf. Bezoekboerderijen zijn aangesloten bij het aanbod 'Samen de boer op' van Inagro en korte ketenproducenten verkopen hun hoeveproducten onder het label '100% West-Vlaams'. De hoeves waarderen het directe contact met hun bezoekers en creëren nieuwe activiteiten op hun bedrijf. Veehouder Wim Rammant uit Lendelede nam voor de negende keer deel en verduidelijkt zijn enthousiasme: “Het is heel belangrijk dat de consument de simpele dingen van het leven blijft kennen, bijvoorbeeld waar de melk echt vandaan komt.”
 
_JAN2702-®jandarthet_LR.jpgVoor veel gezinnen is het een unieke gelegenheid om eens een actieve boerderij te bezoeken met de gastheer of –vrouw als gids. Voor klanten van de hoevewinkel is het een kans om een blik achter de schermen te werpen. De mix van eten en beleven slaat aan. “Ruim een week vooraf waren bijna alle plaatsen volzet”, vertelt Nele Dejonckheere van Inagro. “Jaar na jaar merken we een stijging van het aantal gasten, goed voor zo’n 10.000 bezoekers in tien jaar tijd.” Dit jaar ontvingen de hoeves ruim 1850 gasten, waaronder zo’n 450 papa’s.

Speciale feesteditie: hoeves in de kijker
 
De tiende editie wilden de initiatiefnemers – mede door het succes – niet zomaar laten voorbijgaan. Elke hoeve bood een gratis duoticket aan en de gastheren en -vrouwen werden in de kijker gezet. Deelnemers konden hun bijzondere boerderijervaring noteren op een feestvlag en zo meebouwen aan een heuse vlaggenlijn.
_JAN2535-®jandarthet_LR.jpg
 
> Nagenieten met meer mooie beelden kan op www.facebook.be/onthaalopdeboerderij
 

 

 

 

 


Het Vaderdagontbijt is een initiatief van:

logobannervaderdagontbijt.jpg

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding