NieuwsGrauwet katrien, woensdag 17 mei 2017

Infosessie 'logeren op de boerderij' lokt veel volkArtikels

Kiezen voor hoevetoerisme is een van de wegen die je als landbouwer kan inslaan om je bedrijfsvoering te optimaliseren en dynamisch te houden. Een inspirerend infomoment gaf aan dat het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ daarbij zeker van toepassing is.

Infosessie 'logeren op de boerderij' lokt veel volk

Op vraag van Jef Verschoore, schepen in Ieper en ondervoorzitter van Westtoer, organiseerde Inagro samen met Westtoer de infosessie ‘Logeren op de boerderij’. Een van de actiedomeinen in het beleidsplan voor de regio Westhoek (2018-2024) draagt immers de titel ‘logeren als God naast Frankrijk’. En zeg nu zelf, waar kan dat beter dan op de boerderij? Een van de toerismetrends is dat een logies een unieke beleving moet bieden. Logeren op de hoeve past dan ook in dat verhaal. De landbouwomgeving is het perfecte kader voor een toerist om te onthaasten.

De grote opkomst tijdens de infosessie ‘logeren op de boerderij’ getuigt alvast dat het thema ook leeft bij landbouwers. Veel landbouwers zijn vandaag op zoek naar alternatieve, innovatieve activiteiten om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en dynamisch te houden. Deze blik op de toekomst is dus meer dan ooit nodig.

 

Strategische keuzes maken

samen de boer op3.jpgVia de infosessie wil Inagro en Westtoer landbouwers informeren, zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Een ruime vraag naar dit type logeren garandeert namelijk niet het succes en de rendabiliteit.  Kiezen voor hoevetoerisme moet daarom een strategische keuze zijn waar goed over nagedacht wordt. Belangrijk is om voldoende stil te staan bij de kosten en de baten die het runnen van hoevetoerisme met zich mee brengt. Een complementaire aanpak met andere verbredingsactiviteiten blijkt bijvoorbeeld een aanrader te zijn.

Ook andere factoren waarmee je rekening moet houden, kwamen uitgebreid aan bod tijdens de presentaties van Maarten De Koninck van Centrum voor Jeugdtoerisme, Karen François en Michel Gilté van Westtoer en Katrien Grauwet van Inagro. De landbouwers werden naar huis gestuurd met een paar belangrijke vuistregels. We geven ze je ook graag mee:

  • Doe het met passie en omdat je het graag doet
  • Doe het niet alleen en laat je begeleiden
  • Hoevetoerisme moet een strategische keuze zijn, die complementair is met je andere landbouwactiviteiten

 

Meer info

Wie meer info wil, kan terecht bij:

 

De presentaties die aan bod kwamen tijdens de infosessie vind je in de bijlagen.

banner_logos_blog_verbr_18052017.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding