NieuwsDegroote Elise, woensdag 24 augustus 2016

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 4Artikels

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. In de laatste blog van deze reeks gaan we in op duurzaamheid en kwaliteit in onderzoek.

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 4
Inagro doet niet alleen onderzoek naar duurzaamheid en kwaliteit. Het centrum streeft het ook na in de eigen werking. Er valt heel wat over te vertellen. We halen er de interessantste voorbeeldjes uit…
 
Bakkwaliteit
bakkwaliteit_opendeurdag_18072016.JPG
Tijdens onze opendeurdag laten we je letterlijk en figuurlijk proeven van ons onderzoek naar de bakkwaliteit van verschillende aardappelrassen. Als een teler aardappelen levert aan de industrie, dan is de bakkleur van het friet- of chipsras een belangrijke kwaliteitsparameter. Voor elke analyse zijn 20 aardappelstaafjes of schijfjes nodig. Die worden volgens een bepaald protocol gebakken en beoordeeld volgens een kleurenkaart. En mogen onze medewerkers er nadien ook zelf van proeven? Dat ontdek je op de opendeurdag!
 
 
Sturing witloof kropkwaliteit
 
Elke consument wil perfecte witloof op zijn bord. Bovendien wil hij ook dat het witloof lang houdbaar is zonder aan kwaliteit in te boeten. Een te lange, bruine of roze pit, roodverkleuring en een sterk verkleurd snijvlak ziet hij liever niet. In onze witloofproeven besteden we daarom veel aandacht aan de kwaliteit en de houdbaarheid van het witloof. Op rassenproeven of teelttechnische proeven volgt daarom vaak een bewaarproef. Bij die proeven wordt het witloof bewaard bij 12°C en wordt de kwaliteit na 1 en 2 weken beoordeeld. Zo kunnen we bijvoorbeeld de gevoeligheden van de verschillende witloofrassen ontdekken, maar het laat ons ook toe om de teelt verder te optimaliseren om zo nog kwalitatiever witloof te kweken.
 
 
Gewasbescherming: bioremediatie
 
Gewasbeschermingsmiddelen in de waterloop zijn schadelijk voor het milieu, maar leiden ook tot strengere maatregelen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of zelfs tot het verlies van de producterkenningen voor de landbouwsector. Daarom sensibiliseert Inagro de landbouwers om hun spuittoestellen te vullen, te spelen en te reinigen op een vul- en spoelplaats. Daar worden de restvloeistoffen van de proefveldbespuitingen, belast met gewasbeschermingsmiddelen, opgevangen. Die worden verwerkt met de verschillende zuiveringssystemen, zoals de biofilter of de fytobak. In het bioremediatieplatform doet Inagro zelf onderzoek naar de beste zuiveringssystemen. Ga er ook even een kijkje nemen!
Bloemenweide en bijenhotel
 
bloemenweide_opendeurdag_18072016.jpgNatuurlijke vijanden en bestuivers zijn uitstekende helpers voor de landbouw. Lieveheersbeestjes, roofwantsen en andere insecteneters helpen bij de plaagbestrijding, terwijl bijen en hommels helpen bij de bestuiving van tal van landbouwgewassen. Bloemen in de omgeving van akkers zijn een belangrijke, zeg maar onmisbare voedselbron voor heel wat nuttige insecten. De suikers aanwezig in de nectar geeft hen de kracht om te vliegen, terwijl de eiwitten in het stuifmeel noodzakelijk zijn voor hun voortplanting. Hoe meer bloemen ze ter beschikking hebben waar ze gemakkelijk nectar en/of stuifmeel kunnen bijtanken, hoe langer ze leven en hoe meer nakomelingen ze hebben. Maar niet alleen de hoeveelheid bloemen telt, ook de bloemensoort is van belang.

Weet jij welke insecten zich voeden in onze bloemenweide?
 
Biolandbouw
 
bio_opendeurdag_18072016.JPGDe vraag naar biologische groenten en akkerbouwproducten neemt al jaren toe. Afnemers en verwerkers zoeken bio én lokaal. Biologische akkerbouw en groententeelt biedt kansen, maar roept tegelijk heel wat vragen op bij geïnteresseerde telers. De afdeling biologische productie verzorgt praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische akkerbouw, groenteteelt in openlucht en voederteelten. Ervaar een greep uit het onderzoeksprogramma: gewassen als aardappel, quinoa en soja; machines als de GPS-schoffel, wiedeg en het wiedbed.
Opendeurdag 28 augustus 2016
 
Je bent van harte welkom op onze opendeurdag op 28 augustus 2016. We zetten de deuren open van 13 tot 18 uur. Breng gerust je familie en vrienden mee. Raadpleeg www.inagro.be/opendeur voor het volledige programma.