NieuwsVanstaen Melanie, dinsdag 01 december 2015

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van IzegemArtikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Izegem.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Izegem

Varkenshouders Christophe en Griet en sla-kwekers Pieter en Veronique vormen samen het uithangsbord van Ledegem. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.Decaigny 03-2.jpgOp de hoeve ‘Klein Gistelgoed’ staat alles in het teken van gezonde varkens, die lekker en kwaliteitsvol vlees opleveren. Christophe en Griet Decaigny – Brille leiden een gespecialiseerd varkensbedrijf met 350 zeugen (op stro!) en 1200 vleesvarkens. Het vlees verkopen ze rechtstreeks aan de consument in de vorm van vleespakketten. Dit levert hen een eerlijke prijs op, maar evengoed verrijkende contacten met klanten die maar wat graag naar hun bedrijf komen om eerlijk en kwaliteitsvol vlees te kopen waar geen kunstmatige additieven aan zijn toegevoegd tijdens de verwerking. Christophe wil liefst zo onafhankelijk mogelijk zijn. Dat zie je ook in andere aspecten van het bedrijf. De energiecomponent van het voeder teelt hij zelf, als drinkwater voor de dieren gebruikt hij aangezuurd diepdrainagewater en de verwerking van de mest gebeurt op het eigen bedrijf. En ook eigen energieproductie? Nee, nog niet. Zonnepanelen komen er wellicht nog, maar eerst willen Christophe en Griet inzetten op energiebesparing, o.a. via LED-lampen en frequentiegestuurde ventilatoren.

 

Stragier 01-2.jpgOok op de sla-kwekerij van Pieter Stragier en Veronique Wouters wordt ingezet op doelbewust inzetten van grond- en hulpstoffen. Hun serres zijn uitgerust met schermdoeken, wat serieus scheelt op de energiefactuur. Regenwater wordt opgevangen, wat volstaat om de planten tijdens de groei water te geven. De nieuwe meststofmachine laat toe om heel gericht aan rijenbemesting te doen en ook de spuitrobot zorgt er voor dat efficiënt wordt omgegaan met gewasbeschermingsmiddelen. Jaarlijks worden op dit bedrijf zo’n 800.000 kroppen sla geoogst. Pieter verkoopt de sla onder het label ‘Fine Fleur’. Dit kwaliteitslabel voor grondgebonden teelt verenigt o.a. 10 sla-kwekers die dagverse sla leveren. Concreet betekent dit dat de sla ’s morgens vroeg wordt gesneden, gewassen, verpakt en geleverd om dan diezelfde dag nog in de winkelrekken te liggen. Verser kan niet!  

 

 

Zin in meer? Neem een kijkje op www.schoonboeren.be. Daar vind je o.a. het Schoon Boeren-filmpje dat je mee neemt naar de deelnemende bedrijven. Naast de website is er ook de Schoon Boeren facebookpagina via www.facebook.com/schoonboeren. Langs dit kanaal worden alle activiteiten en leuke weetjes rond de campagne gecommuniceerd.