NieuwsVanstaen Melanie, dinsdag 24 november 2015

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van LedegemArtikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Ledegem.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Ledegem

Het melkveebedrijf van de familie Dendauw en het varkensbedrijf van de familie Bogaert vormen samen het uithangsbord van Ledegem. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.

 

Dendauw 09-2.jpgDe oprit van Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel is omlijst door mooie bomen en leidt naar de hoevewinkel, waar Greet Scheirlynck al 19 jaar zelfgemaakt lekkers verkoopt, waaronder hun heerlijk hoeve-ijs. Ook voor boter en yoghurt kan je hier terecht. En voor verse melk, uiteraard. Het zorgt voor een extra inkomen en tegelijkertijd wordt de band tussen boer en burger opnieuw wat versterkt. Koen Dendauw vertoeft dan weer het meest in de moderne melkveestal. Je kijkt er je ogen uit. Een voederschuiver duwt het voer regelmatig dichterbij zodat er altijd nieuw lekkers vooraan ligt. Melken gebeurt met de melkrobot en een systeem van gestuurd koeverkeer, waarbij bijgehouden wordt welke koe recht heeft op een melkbeurt en portie krachtvoer. Wat van op de weg ook meteen opvalt, is de pocketvergister, die bedrijfseigen mest omzet tot elektriciteit en warmte. Hiervoor is verse mest nodig en daarom heeft de stal een volle vloer. Een mestschuif trekt de mest naar een sleuf van waar het naar de vergister wordt gepompt. Het restproduct, een efficiënte meststof, wordt overgepompt naar een afgesloten mestopslag. Samen met de zonnepanelen op het dak levert de pocketvergister een antwoord op het energievraagstuk van dit bedrijf.

 

 

Bogaert 1-2.jpgRik en Nancy Bogaert – Verhaeghe voeren bedrijfshygiëne hoog in het vaandel. Dat merk je op heel wat vlakken in hun bedrijfsvoering. Ze hebben recent een sanitair sas gebouwd en werken via een strikt looplijnensysteem: steeds van de zeugenstal met pasgeboren biggetjes naar de biggenbatterijen en dan naar de vleesvarkens. Nooit andersom, tenzij na een wasbeurt in het sanitair sas. Het materiaal heeft een kleurcode per stal. Zo vermijden ze dat materiaal per ongeluk van stal wisselt en ziektekiemen zich kunnen verspreiden. Ook door een goed afgestelde ventilatie, fris water en kwaliteitsvoeder houden ze hun varkens in optimale gezondheid. Het voeder haalt Rik trouwens zelf op bij de fabrikant. Zo kan hij het ideale tijdstip bepalen om de silo’s te vullen, namelijk als die helemaal leeg zijn. Zo blijven er geen restjes achter en is het voeder altijd zo vers mogelijk. Het resultaat van hun inspanningen? De opkweek van big tot vleesvarken met zo goed als geen antibioticagebruik. Ook in hun akkerbouwtak gaan ze zorgvuldig om met productiemiddelen. Eigen grond wordt niet geploegd, maar bewerkt met de spitfrees met GPS-sturing, wat beter is voor de bodemstructuur. Dat gebeurt in één werkgang met zaaien, zodat ze besparen op mazout én meteen ook de grond niet te veel belasten. Een doordachte win-win, dus.

 

Zin in meer? Neem een kijkje op www.schoonboeren.be. Daar vind je o.a. het Schoon Boeren-filmpje dat je mee neemt naar de deelnemende bedrijven. Naast de website is er ook de Schoon Boeren facebookpagina via www.facebook.com/schoonboeren. Langs dit kanaal worden alle activiteiten en leuke weetjes rond de campagne gecommuniceerd.