09.10.19 - Varkens en kippen voederen met insecten van eigen kweek?

Insecten kweken op bedrijfseigen reststromen om als veevoeder te gebruiken. Het klinkt als een perfect voorbeeld van circulaire landbouw. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Insecten mogen niet in aanraking komen met dierlijke mest, je mag ze wel kweken op plantaardige reststromen. Bovendien bevatten insecten veel eiwitten. Je mag ze levend voederen aan pluimvee of varkens. Kom er meer over te weten op de infoavond 'Insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.

07.10.19 - Knelpunten bij insectenkweek, jouw mening telt!

Het overlegorgaan Strategisch Platform Insectenkweek (SPI) brengt insectenkwekers, onderzoekers en overheidsinstanties samen. Samen willen ze de hindernissen voor de jonge insectenkweeksector identificeren en aanpakken. SPI lanceert twee vragenlijsten over twee knelpunten. De eerste is een bevraging over de ruimtelijke ordening en impact op het milieu, de tweede polst naar ziekten en plagen op insectenbedrijven. Laat ook jouw mening tellen door de vragenlijst(en) in te vullen!

02.10.19 - Is insectenkweek voor witloof- en champignontelers de toekomst?

Vlaamse landbouwers hebben het niet altijd even gemakkelijk door de stijgende concurrentie uit het buitenland. Zo ervaren witloof- en champignontelers druk vanuit Nederland, Frankrijk of Polen. Daardoor zijn verschillende telers op zoek naar extra inkomsten. Een (gedeeltelijke) omschakeling naar insectenkweek is een mogelijk alternatief. Kom er meer over te weten op de infoavond 'insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.

30.09.19 - GEZOCHT: productiebedrijf voor automatische (BSF) kweekinstallatie

Het GreenTechLab van Fontys heeft tijdens het Entomospeed-project verschillende onderdelen ontwikkeld voor een geautomatiseerd BSF- kweeksysteem. Fontys is nu op zoek naar een maakbedrijf die hun uitgewerkt concept van de kweekinstallatie met voeder- en inspectiesysteem kan produceren. Het systeem bestaat uit een paternoster gevuld met kweekbakken voorzien van sensoren. En een voederinstallatie om geautomatiseerd de larven te voederen.


Infoloket

Ben je een (startende) insectenkweker, kan kun je bij het infoloket terecht voor vragen of problemen over insectenkweek


 051 23 23 39 (BE)
    insectinfo@vives.be 

 +31 6 44972327 (NL)
   insectinfo@ngn.co.nl


Neem deel aan het project!

17.10.19 - Infoavond insecten kweken voor landbouwers

De Vlaamse landbouwsector doorstond de afgelopen jaren een aantal crisissen. Hierdoor zijn sommige landbouwers op zoek naar nieuwe, rendabele activiteiten. Professionele insectenkweek is een mogelijk alternatief. Op 17 oktober nodigen we geïnteresseerde landbouwers uit om kennis te maken met deze nieuwe sector.

08.11.19 - Geleid bezoek praktijkcentrum insectenkweek Inagro

Het onderzoek naar industriële insectenkweek blijft groeien bij Inagro. Ben je (als starter) actief in de sector en benieuwd naar hun aanpak? Elke maand organiseert Inagro een bezoek aan hun onderzoeksruimtes en kweekcellen.        

CONTACT

Heb je een vraag voor ons? Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Partners

       

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.