12.11.19 - Insectenkweek: een kleine sector met grote kansen

Eetbare insecten hebben tal van mogelijkheden voor food, feed en industriële toepassingen. Maar zoals elke startende sector zijn er nog veel struikelblokken en uitdagingen. Het Entomospeed-project onderzocht de knelpunten van insectenkweek. Met succes, want ondertussen zijn er praktijkrijpe oplossingen die we graag aan je voorstellen tijdens de slotbijeenkomst op 28 november.

22.10.19 - Worden boerderijen in de (nabije) toekomst insectenkwekerijen?

Bijna 100 geïnteresseerden kwamen naar de eerste infoavond ‘insecten kweken voor landbouwers’ van Inagro. Voor de meeste was het een eerste kennismaking met de wetgeving, techniek en rendabiliteit van insectenkweek. Na de theorie, kregen de aanwezigen een rondleiding in de kweekruimtes. De medewerkers van het praktijkcentrum insectenkweek kregen tal van praktische vragen. Er is duidelijk interesse voor de opstart van insectenkweek op een landbouwbedrijf. Daarom plant Inagro nog meer infomomenten, kweekhandleidingen en persoonlijke begeleidingen.

16.10.19 - Witloofresten zijn het ideale menu voor de meelworm

Jaarlijks wordt er in België ongeveer 450.000 ton witloof geproduceerd. Dit zorgt voor een grote reststroom: zo’n 36.000 ton geforceerde witloofwortels en 10.200 ton kuis- en oogstafval. Onderzoekers van de Nationale Proeftuin Witloof toonden aan dat die wortels het ideale menu zijn voor de meelworm. Witlooftelers kunnen perfect insecten kweken wanneer de vraag naar witloof beperkt is, bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie, hun leegstaande klimaatcellen worden benut en het is bovendien ook financieel interessant.

09.10.19 - Varkens en kippen voederen met insecten van eigen kweek?

Insecten kweken op bedrijfseigen reststromen om als veevoeder te gebruiken. Het klinkt als een perfect voorbeeld van circulaire landbouw. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Insecten mogen niet in aanraking komen met dierlijke mest, je mag ze wel kweken op plantaardige reststromen. Bovendien bevatten insecten veel eiwitten. Je mag ze levend voederen aan pluimvee of varkens. Kom er meer over te weten op de infoavond 'Insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.


Infoloket

Ben je een (startende) insectenkweker, kan kun je bij het infoloket terecht voor vragen of problemen over insectenkweek


 051 23 23 39 (BE)
    insectinfo@vives.be 

 +31 6 44972327 (NL)
   insectinfo@ngn.co.nl


Neem deel aan het project!

28.11.19 - Slotevent Entomospeed - grootschalige insectenkweek versnellen
Het Entomospeed-project heeft drie jaar lang de efficiëntie, opschaling en automatisatie van meelwormen- en zwarte soldatenvliegenkweek onderzocht. Knelpunten werden aangepakt en dankzij de uitwerking van diverse automatisatieconcepten is de handenarbeid gedaald. Op donderdag 28 november vindt in VIVES Roeselare het slotevent plaats. We delen er de hoogtepunten en onderzoeksresultaten van het project. Tijdens praktijkgerichte sessies gaan we dieper in op de opschaling van meelwormen- en zwarte soldatenvliegenkweek.
03.12.19 - Ipiff-workshop 'Unleashing the circularity potential of the European insect secto through research and innovation'

The objective of this workshop is to provide an updated overview of the numerous possibilities opened by the future framework of the Horizon Europe Research and Innovation Programme, compatible with the potential and needs of the insect production sector. The IPIFF Secretariat will also formally launch its Contribution Paper on Research, launched as a response to the public consultation on the Co-design of the Horizon Europe Programme organised by the European Commission.

CONTACT

Heb je een vraag voor ons? Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Partners

       

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.