14.02.19 - Zesde trendcollege kennismaking met de insectenketen was een succes

Op 4 februari organiseerden de Entomospeed-partners een trendcollege voor startende ondernemers in de insectensector. Thomas More en KU Leuven waren gastheer. Net zoals bij de vorige vijf edities deelden we kennis en ervaringen voor het starten van een commerciële insectenkweek. Een tevredenheidsenquête bewijst dat het trendcollege alweer een succes was.

14.02.19 - KU Leuven gaat het chitinegehalte van insecten nauwkeuriger bepalen

Het exoskelet van insecten bevat chitine, net zoals bij andere geleedpotigen zoals krabben en kreeften. Chitine en cellulose zijn moeilijk te onderscheiden. Binnenkort zal een masterstudent van KU Leuven een methode op punt stellen voor een nauwkeurigere bepaling van chitine.

04.02.19 - Opnieuw een stap vooruit richting automatisatie

De industrie is op zoek naar automatisering om de kweek van BSF-larven te vergemakkelijken. Johanna Hardt, student Industrieel Design aan de Fontys Hogeschool en stagiair bij het GreenTechLab, behandelt dit onderwerp in haar scriptie. In vijf maanden tijd ontwikkelde ze een digitaal prototype van een nieuw kweeksysteem met temperatuursensor om de kweek van BSF-larven beter op te volgen.

29.01.19 - BSF-larven lusten wel een stukje tropisch fruit

Op vraag van een afvalverwerkend bedrijf, onderzocht men in het Insectlab van VIVES een fruitmix als substraat voor BSF-larven. Over de samenstelling was niet veel gekend, enkel dat het mango en avocado bevatte. Of de larven even goed groeien en of hun eiwit- en vetgehaltes even hoog zijn als van larven gekweekt met kippenvoeder lees je in dit bericht.    


Infoloket

Ben je een (startende) insectenkweker, kan kun je bij het infoloket terecht voor vragen of problemen over insectenkweek


 051 23 23 39 (BE)
    insectinfo@vives.be 

 +31 6 44972327 (NL)
   insectinfo@ngn.co.nl


Neem deel aan het project!

01.03.19 - Geleid bezoek praktijkcentrum insectenkweek Inagro

Het onderzoek naar industriële insectenkweek blijft groeien bij Inagro. Ben je (als starter) actief in de sector en benieuwd naar hun aanpak? Elke maand organiseert Inagro een bezoek aan hun onderzoeksruimtes en kweekcellen.        

02.04.19 - Insects as food & feed special interest group

Tijdens dit tweedaagse congres komen de verschillende aspecten van insectenkweek aan bod. De voortgang van het voorbije jaar en ideeën voor de toekomst worden besproken tijdens meerdere netwerkgelegenheden.  

 
Partners

       

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.