02.12.19 - Slotevent rond grootschalige insectenkweek is een succes

220 geïnteresseerden woonden donderdag 28 november het slotevent Entomospeed bij. Het project beoogde vanaf dag één om de sector van de insectenkweek een boost te geven via nieuwe tools en gericht onderzoek. Inagro, Hogeschool VIVES, Thomas More, KU Leuven, HAS Hogeschool, NGN en Fontys Hogeschool gingen samen aan de slag om de efficiëntie, opschaling en automatisatie van insectenkweek in Vlaanderen en Nederland te ondersteunen. Er was ook veel persbelangstelling. Entomospeed kwam op tv, op de radio en in de krant!

12.11.19 - Insectenkweek: een kleine sector met grote kansen

Eetbare insecten hebben tal van mogelijkheden voor food, feed en industriële toepassingen. Maar zoals elke startende sector zijn er nog veel struikelblokken en uitdagingen. Het Entomospeed-project onderzocht de knelpunten van insectenkweek. Met succes, want ondertussen zijn er praktijkrijpe oplossingen die we graag aan je voorstellen tijdens de slotbijeenkomst op 28 november.

04.11.19 - Update dossiers Novel Food insecten

Sinds januari 2018 is de Europese regelgeving Novel Food voor het gebruik van insecten in voedingswaren van kracht. Ondertussen, bijna twee jaar later, is er veel veranderd. In dit nieuwsbericht brengen we een overzicht van de stand van zaken.

22.10.19 - Worden boerderijen in de (nabije) toekomst insectenkwekerijen?

Bijna 100 geïnteresseerden kwamen naar de eerste infoavond ‘insecten kweken voor landbouwers’ van Inagro. Voor de meeste was het een eerste kennismaking met de wetgeving, techniek en rendabiliteit van insectenkweek. Na de theorie, kregen de aanwezigen een rondleiding in de kweekruimtes. De medewerkers van het praktijkcentrum insectenkweek kregen tal van praktische vragen. Er is duidelijk interesse voor de opstart van insectenkweek op een landbouwbedrijf. Daarom plant Inagro nog meer infomomenten, kweekhandleidingen en persoonlijke begeleidingen.


Infoloket

Ben je een (startende) insectenkweker, kan kun je bij het infoloket terecht voor vragen of problemen over insectenkweek


 051 23 23 39 (BE)
    insectinfo@vives.be 

 +31 6 44972327 (NL)
   insectinfo@ngn.co.nl


Neem deel aan het project!

18.12.19 - Workshop: basic processing van insecten voor food en feed

Kom naar het Feed Design Lab voor een rondleiding en kennismaking met insectenverwerking. We lichten de belangrijkste technieken en uitdagingen bij insectenverwerking toe. En voorzien ook demonstraties en degustaties van verwerkte insecten.

CONTACT

Heb je een vraag voor ons? Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Partners

       

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.