Binnenkort mogen we onze nieuwe onderzoeksserre Agrotopia op het dak van de kistenloods van REO Veiling openstellen voor het publiek. Onze medewerkers slaan de handen in elkaar om de dakserre operationeel te krijgen. En we kijken stilaan uit naar de officiële opening en het Festival van de Toekomst. In dit nieuwsbericht blikken we daarop vooruit en brengen we het vijfde thematische interview uit een reeks van zes. Daarin delen telers Franky Galle en Bert Depoortere hun verwachtingen over het tuinbouwbedrijf van de toekomst.

Agrotopia-update september 2021

In deze update

  • Voortgang in de dakserre
  • Kom naar "Agrotopia, een festival van de toekomst"
  • Interview met Franky Galle en Bert Depoortere

 

Voortgang in de dakserre

De afgelopen maanden is heel wat werk verricht om de dakserre af te werken. Aan de buitenzijde kreeg de indrukwekkende trap zijn glazen jasje. Bovenop de serre werden de sierlijke letters aangebracht. Ook binnen gonst het van de bedrijvigheid. Vooral de technieken kregen er hun vaste stek. Denk aan de voedings-, klimaat- en regelcomputers. Ook de eerste gewassen vonden hun weg naar Agrotopia. Op specifieke teeltsystemen, bijvoorbeeld in de gevelserre, is het nog even wachten.

collage_Agrotopia_update_Sept2021.png

Kom naar "Agrotopia, een festival van de toekomst"

Agrotopia, onze innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre, opent op 24 september 2021 de deuren. Aan de voet van de serre creëert Provincie West-Vlaanderen van 25 september tot en met 3 oktober het speelse “Agrotopia, een festival van de toekomst”. Tijdens het festival kan je op ontdekkingstocht naar nieuwe smaken, productieprocessen en vindingrijke innovaties met TV-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. Ze delen met jou hun passie voor wetenschap en cureren voor het festival een expo met interactieve installaties en spannende shows. Je krijgt er ook de kans om onze unieke dakserre als eerste te ontdekken. Met uitzondering van de show van Lieven Scheire zijn alle activiteiten gratis. Reserveren is wel noodzakelijk.

> Bekijk het volledige programma en reserveer nu snel jouw plaatsje!

Agrotopia_Billboard_desktop_750x.jpg

“De komst van Agrotopia zorgt nú al voor een nieuwe dynamiek onder de telers”

Tomatenkweker Franky Galle (50) en slateler Bert Depoortere (39) bundelen samen heel wat tuinbouwexpertise. Agrotopia is voor hen de gedroomde ‘proeftuin’ om nieuwe inzichten te verwerven over teelten en de ruimere bedrijfsvoering van het tuinbouwbedrijf van de toekomst.
 
Franky Galle: “Terwijl mijn grootvader zijn tomaten nog in plantenbakken kweekte, zorgden de serres die mijn vader bouwde dat er rechtstaand kon worden gewerkt. Dé uitvinding in de tuinbouw is echter het buisrailsysteem geweest. Dat maakte de arbeid lichter en zorgde voor automatisatie. Ook hydrocultuur was een enorme verandering. Ons bedrijf kweekt enkel tomaten – van cherrytomaten over losse Tomabeltomaten tot grove trostomaten – op in totaal 19 hectare, verspreid over 4 locaties in Ingelmunster en Roeselare.”
 
Bert Depoortere: “Ik ben in 2008 met de teelt van sla gestart rechtover het ouderlijk bedrijf in Ardooie. Naast 1,5 hectare sla in de grond hebben we de voorbije 5 jaar in 2 fasen ook 2,4 hectare serres voor hydrocultuur gebouwd. De grondteelt is nog niet afgeschreven, maar we voelen dat hydro de toekomst is. Vandaag kweken we in de grondserre kropsla, terwijl we in onze hydroserres kropsla met multicolorsla combineren.”
 
Dingen uitproberen
 
Bert Depoortere: “Agrotopia laat toe rassen te onderzoeken, en het nieuwste van het nieuwste uit te proberen, zonder risico. Hier kan men uitzoeken hoe ziektes kunnen bestreden worden of hoe we zaken teelttechnisch kunnen oplossen.”
 
Franky Galle: “Ook het dubbel ruimtegebruik is iets waar we zelf niet zomaar aan beginnen. Agrotopia is een hoog gebouw waarin andere teeltsystemen kunnen worden bedacht. Wij telen al 30 jaar op dezelfde, arbeidsintensieve manier. Moeten we niet het gotensysteem van de slateelt kopiëren? Misschien besparen we daarmee een kwart of de helft in arbeidsuren. Uitzoeken of dat haalbaar is, laten we graag aan Agrotopia over. Ook het combineren van tomatenteelt met de kweek van een eiwitbron is een testcase van Agrotopia waar we met belangstelling naar kijken.
 
TelersAgrotopia_UpdateSept2021.jpg

 
Ook technologie verbeteren
 
Bert Depoortere: “Misschien moet Agrotopia naast hogescholen en universiteiten ook kijken voor samenwerking met de technische scholen. In de hydroteelt is naast de teelt zelf immers ook de mechaniek heel belangrijk geworden. Misschien kunnen nieuwe manieren van opstellen of andere aanpassingen ervoor zorgen dat we nog efficiënter kunnen werken.”
 
Franky Galle: “Ik ben ook benieuwd naar wat er met ledlicht allemaal mogelijk is. ‘k Heb de suggestie gedaan om uit te zoeken welke andere teelten dan sla en tomaat daaronder goed kunnen gedijen. Maar ook voor onze volledige bedrijfsvoering zie ik nog heel wat mogelijkheden. Een vooraf ingesteld programma waarmee je een hele teelt via de computer kunt regelen, moet het vele regelen en instellen dat we vandaag nog doen overbodig maken.”
 
Veilig op bezoek
 
Franky Galle: “Ik zie Agrotopia ook als een belangrijk uithangbord naar het publiek toe. Er wordt te weinig benadrukt hoe duurzaam we vandaag al werken. Wie tomaten koopt in de winkel beseft niet wat daar allemaal komt bij kijken.”
 
Bert Depoortere: “Ons eigen bedrijf voor het publiek openstellen, is van langsom moeilijker aan het worden. Door de virusdruk houden we onze deuren liever dicht. Agrotopia heeft wél de accommodatie om op een veilige manier met onze sector kennis te maken.”
 
 
logoscropontop_sept2021.jpg
Agrotopia wordt gerealiseerd met de steun van Inagro, Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, REO Veiling en Europa via het EFRO Vlaanderen-programma. Het project “Crop on Top” ontvangt € 900.000 steun via het EFRO Vlaanderen-programma.
Gekoppelde thema's & sectoren: Glasgroenten