Met steun van de Agrotopia-leerstoel voerde Universiteit Gent recent onderzoek uit naar de gevolgen van het licht bij Brassica bladgroenten. Concreet werd nagegaan of lichtsturing een effect heeft op de voedingswaarde en de groei en ontwikkeling bij twee soorten raketsla en Japanse mosterd. Het onderzoek toonde aan dat licht een belangrijke factor is om de opbrengst en kwaliteit van die drie gewassen te sturen.

Belangrijke vaststellingen uit onderzoek rond keuze van licht

Consumenten blijven groeiende aandacht hebben voor hun gezondheid. Ze hechten dan ook veel belang aan gezonde en kwaliteitsvolle voeding. Het aandeel van Brassica bladgroenten, zoals raketsla (rucola) en Japanse mosterd (Mizuna), groeit. Die gewassen bevatten namelijk vaak elementen die de gezondheid bevorderen, waaronder antioxidantia en vitamines, zoals vitamine E en vitamine C.    

Met ondersteuning van de Agrotopia-leerstoel aan de Universiteit Gent werd in een gesloten teeltomgeving nagegaan of het mogelijk is om met lichtsturing de voedingswaarde van Brassica bladgroenten te verhogen en hun groei en ontwikkeling te beïnvloeden. Het onderzoek richtte zich op:

(1) twee soorten raketsla (Eruca vesicaria en Diplotaxis tenuifolia) die momenteel een belangrijk aandeel vormen in voorverpakte slaproducten;  

(2) Japanse mosterd (Brassica rapa subsp. Nipposinica, ook gekend als Mizuna), die een opmars kent in Westerse diëten.  


Blauw licht of rood licht?
Prof. Marie-Christine Van Labeke: “Ons onderzoek toont aan dat licht een belangrijke factor is om de opbrengst en kwaliteit van de drie gewassen te sturen. Zo heeft blauw licht een positief effect op het vitamine C-gehalte in de drie gewassen.”  

Verder tonen de resultaten aan dat de belichting met breedspectrumlampen (24 % blauw licht) zowel voor Eruca als Mizuna de meeste voordelen biedt voor zowel teler als consument. Het licht zorgt voor zowel hoge concentraties kwaliteitsvolle antioxidanten als een grotere opbrengst.  

Voor Diplotaxis daarentegen bevorderde een 50/50-verhouding van blauw en rood licht de antioxidatieve en productieve eigenschappen het meest. Maar als het doel is om het vitamine C-gehalte te verhogen, dan is het voor Diplotaxis beter om over te schakelen op ledverlichting met zuiver blauw licht.  


Meer informatie
Dit onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Prof. Marie-Christine Van Labeke van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.    

Het volledige werk kan je raadplegen op de website van UGent. Voor meer informatie contacteer agrotopia@ugent.be.


Gekoppelde thema's & sectoren: Glasgroenten