REFRAME - Towards a Regional Food Frame

Startdatum: 1/01/2016
Einddatum: 30/11/2019
Project type: Interreg North Sea
Contactpersoon Inagro: Anneleen Dedeyne

Project partners

Economische Raad voor Oost-Vlaanderen
Vives Hogeschool
PCG - Provinciaal Proefcentrum voor de groenteteelt
Inagro vzw
Gebiedscoöperatie Westerkwartier
Smagen af Danmark
Genossenschaft Berne 2020
Berufsbildende Schulen für den Landkreis Wesermarsch
Grünlandzentrum Niedersachsen/Bremen e.V.
Lokalproducerat i Väst AB
Naturbruksförvaltningen Västa Götelandsregionen
Taste of Denmark
Diakonie im Oldenburger Land
Agroväst Livsmedel AB

Project inhoud

Komende jaren wordt voorspeld dat 5 miljoen jobs op het platteland zullen verdwijnen. De veranderingen zijn niet alleen de zorg van landbouwers. Alle KMO’s gerelateerd met het agrobusinesscomplex worden hard getroffen. Nieuwe businesskansen kunnen gevonden worden in de korte keten. Deze kunnen echter slagen door een professionele aanpak op een juiste schaal. Dit biedt kansen op vier met elkaar verbonden onderdelen:
Verzamel markt relevante regionale gegevens
Ontwikkeling van innovatieve specialisatie strategieën voor KMO’s
Smeden van nieuwe vormen van regionale samenwerking en partnerschap op basis van gemeenschappelijke voordelen en gedeelde waarden.
Verwerven van specifieke vaardigheden
Reframe (Towards a Regional Food Frame - RFF) neemt deze uitdagingen aan. In een living lab van 5 regionale pilots, zullen de projectpartners een pakket aan maatregelen nemen om de stedelijke voedselvraag en de bijhorende regionale voorziening op te schalen. Via een onderzoeksproces worden regionale sterktes en zwaktes verbonden aan de vraag naar en het aanbod van voedsel. Reframe biedt een ondersteuning voor voedselgerelateerde KMO’s door het ontwikkelen en implementeren van slimme specialisatie strategieën m.b.t. korte keten tussen de stad en het platteland. Alle pilootprojecten maken gebruik van een 5-stappenplan op weg naar een Regional Food Frame. Een transnational learning lab wordt opgericht om vaardigheden van de stakeholders aan te scherpen via opleiding. De know-how die nodig is voor het opzetten van deze Regional Food Frames wordt verzameld in een transnationaal netwerk van experten.

Deelnemende landen: Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en België (Oost- en West-Vlaanderen).
De projectpartners in Oost- en West-Vlaanderen zijn: Vives, Inagro, Erov en PCG. Zij wensen grootkeukens en korte keten producenten te verbinden in de regio Oudenaarde-Roeselare.


Nieuws uit het project

21/03/2019

Op 18 maart 2019 bracht de b2b-smaakmarkt een honderdtal producenten en ambachtslieden uit Hauts-de-France, Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië samen. Tijdens de eerste editie van deze Frans-Belgische professionele kennismakingsbeurs stelden vaklui hun heerlijke producten voor aan chef-koks, aankopers, distributeurs, horeca-uitbaters en retailers. Van biologische sappen, verfrissende streekbiertjes, traaggeroosterde koffie tot kwalitatief hoevevlees en verse groenten en fruit: unieke en lokale producten met een boeiend verhaal stonden centraal.          

         

Financiers

Provincie West-Vlaanderen Europese Unie