Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 24 items aan uw criteria.
14.08.19 - Doornappel, aardappelopslag en zwarte nachtschade: een toenemend probleem?

Doornappel lijkt steeds meer een probleem te vormen in West-Vlaanderen. Er wordt gesteld dat tot 10% van de velden geïnfecteerd zijn. Doornappel dook eerst op akkerbouwmatige percelen (aardappelen, wortelen) op, maar later ook in groentepercelen. Ook aardappelopslag lijkt vaker voor te komen. De sterke toename van het aardappelareaal, in combinatie met zachte winters, waarin de achterblijvende knollen niet bevriezen, doen de aanwezigheid toenemen. Zwarte nachtschade floreert in bepaalde gewassen in toenemende mate door het verdwijnen van de werkzame stof linuron.  

 
 
 
14.02.19 - Met netten of vossen op je land houd je de duivenschade in de hand

Straks is het weer zover: de honger van de houtduiven met jongen zal beginnen pieken. Met enkele handige tips kan je toch wat schade voorkomen of beperken. Helemaal uitsluiten is onmogelijk, maar voor het succes van je oogst, is het sop de kolen toch waard, niet?

11.10.18 - Proef de lekkere kiwibessen nu!

Dit jaar werden er heel wat kiwibessen geoogst. De bessen hebben een lekkere, zoete smaak, een handig formaat en een hoogwaardige voedingswaarde. Proef je mee? En wist je dat je kiwibessen ook kunt telen in onze streken?

27.09.18 - Doornappel: een te mooie plant om uit te trekken en te vernietigen?

We treffen momenteel de voorbereidingen van een project rond knolcyperus. Daarin merkten we op dat doornappel soms een groot probleem vormt in West-Vlaanderen. De plant lijkt meer en meer voor te komen. Er wordt gesteld dat tot 10 % van de velden geïnfecteerd zijn. Vooral op akkerbouwmatige percelen zie je ze regelmatig opduiken (aardappelen, wortel). Ook in groentepercelen komen ze meer en meer voor. Opmerkelijk is dat doornappel een zeer mooie plant is en sterk lijkt op een sierplant. Ze wordt als dusdanig gebruikt en heeft zo bouwland geïnfecteerd.  

 
 
 
09.07.18 - WATERTALK meer dan ‘talk’ alleen!

Goed nieuws: dankzij het recent goedgekeurde PDPO-project WATERTALK gaan de provinciale dienst waterlopen en Inagro de komende drie jaar samen aan de slag rond landbouw en waterbeheer. Slimme waterberging, wateroverlast beperken én water maximaal inzetten in functie van de landbouw staan in dit project centraal. Het is zeker de moeite waard, want ook voor jou als teler zitten er interessante zaken aan te komen.

09.05.18 - Terugblik op AgriFood 4.0: aan de slag met innovatie

Smart Digital Farming. Dat is geen science fiction! Data kunnen jou als land- of tuinbouwer helpen om onderbouwde beslissingen te nemen. Vul je stielkennis aan met cijfers om zo de marge voor fouten te minimaliseren. ‘Meten is weten’ is nu meer dan ooit de realiteit. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Tijdens het AgriFood 4.0 op 26 april ontdekten deelnemers concrete voorbeelden van innovatieve technologie die vandaag al in werking is, zowel op het veld als in de dierlijke sector. Daarnaast kregen ze handvaten om zelf aan de slag te gaan met smartfarming. Heb je deze boeiende avond gemist? Dan vertelt dit nieuwsbericht je al heel wat!   

  
04.04.18 - 4 ha bloemenrand werkt bestuiving en insectenbestrijding in de hand

Dankzij de groepsaankoop van bloemenmengsels wordt dit jaar 4 ha bloemenranden aangelegd. Landbouwers, bedrijven en gemeenten zullen hoofdzakelijk in West-Vlaanderen verspreid inzaaien in tuinen, openbare domeinen, op bedrijventerreinen en op en rond akkers. De bestuivers en nuttige insecten zijn jullie dankbaar!

03.04.18 - Telers bouwen zelf biofilter in Poperinge

Op een kille 1e maart waren zo’n 31 geïnteresseerden aanwezig op de schipvaarthoeve te Poperinge om er de workshop “bouw je eigen biofilter“ te volgen. Na een inleidend theoretisch stuk gingen de aanwezigen zelf aan de slag om, onder leiding van inagro, 2 biofilters op te bouwen. Heel wat telers waren na deze workshop overtuigd van het gemak waarmee je zelf een biofilter kan opbouwen en besloten een zelfbouwpakket aan te kopen.

01.03.18 - Durf te vertellen over je werk, ondanks kritische vragen

Een gesprek over landbouw met bezoekers op je bedrijf of met kennissen... dat verloopt niet altijd even gemakkelijk. Kritische vragen wachten jouw reactie af. Maar wat zeg je wel of net niet? En hoe pak je het gesprek dan aan? Die vragen vormden de insteek van de vorming ‘omgaan met kritische vragen’. De massale opkomst bewees dat het thema leeft. De conclusie van beide sprekers was duidelijk: voedsel produceren is maatschappelijk zeer belangrijk. Nochtans is er veel onwetendheid. Wees trots op wat je doet en durf naar buiten treden met je verhaal.

12.02.18 - Met netten of vossen op je land hou je de duivenschade wat in de hand

Straks is het weer zover: de honger van de houtduiven met jongen zal beginnen pieken. Met enkele handige tips kan je toch wat schade voorkomen of beperken. Helemaal uitsluiten is onmogelijk, maar voor het succes van je oogst, is het sop de kolen toch waard, niet?

12.02.18 - Ieperse en Heuvellandse boeren zakken af naar Midden-West-Vlaanderen

In het zuiden van West-Vlaanderen hebben de landbouwpercelen vaak te kampen met erosie. Dat brengt negatieve gevolgen met zich mee. Een brongerichte aanpak dringt zich dan ook op! Ideeën gingen we opdoen in het centrum van onze provincie.

08.02.18 - Agro-Expo zit er alweer op

Agro-Expo zit er weer op. In onze nieuwe beursstand demonstreerden onze experts hoe je de gewasbeschermingsapp kunt gebruiken. Ze gaven ook advies over een goede IPM-strategie. Wie deelnam aan onze wedstrijd, maakte kans om een set spuitdoppen te winnen ter waarde van 300 euro. Lees in dit nieuwsbericht het verslag van het beursweekend én ontdek de winnaar van onze wedstrijd!

07.02.18 - Bemestingsseizoen in het verschiet! Vergeet de bemestingsvrije zone niet!

Heb je percelen langs waterlopen? Vergeet dan niet om rekening te houden met de 5-meter bemestingsvrije zone langs waterlopen van categorie 0, 1, 2 en 3. Een opfrissing nodig? Lees dan verder.

31.01.18 - 100% West-Vlaams telt vijftien nieuwe hoeveproducenten

Terwijl de viering van het honderdste lid nog vers in ons geheugen zit, zijn er vandaag al 126 hoeveproducenten lid van 100% West-Vlaams. Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor hoeveproducenten vorige week klonken we op de vijftien nieuwe leden.

25.01.18 - Nieuwe functionaliteiten in Inagro's gewasbeschermingsapplicatie

In mei 2016 lanceerden we Inagro’s gewasbeschermingsapplicatie. Sindsdien vulden we de app aan met extra informatie, schadebeelden en nieuwe functies. Zo voegden we de herbiciden toe. Sinds kort is het ook mogelijk om lijsten met erkende middelen uit de applicatie te halen, waarmee je gemakkelijk je stock kunt controleren. Verder is er een nieuwe filterfunctie die de wettelijk verplichte bufferzones berekent op basis van jouw driftreductieklasse! Eind 2017 kregen we een extra duwtje in de rug van het Phytofar Instituut, die Inagro’s gewasbeschermingsapp bekroonde met de professionele prijs. Ontdek de nieuwigheden in dit nieuwsbericht!

23.01.18 - 1-meterbufferstroken, een aandachtspunt voor 2018

De cel “handhaving” van VLM kreeg extra bevoegdheden. Daardoor zal VLM vanaf februari 2018 terreincontroles uitvoeren op de aanwezigheid van de 1-meterbufferstrook langs oppervlaktewateren.

16.01.18 - Bespaar nog dit jaar op je bedrijfsfactuur voor elektriciteit en gas

De Provincie West-Vlaanderen organiseert een groepsaankoop groene energie. Schrijf nog tot 7 februari 2018 in en bespaar op je bedrijfsfactuur.

10.01.18 - Studienamiddag zachtfruit: jij komt toch ook?

Op dinsdag 16 januari van 13.30 u tot 17 u gaat de studienamiddag zachtfruit door in REO Veiling. In dit nieuwsbericht vertellen we je alvast iets meer over het programma. Deze studienamiddag komt in aanmerking voor de bijscholing fytolicentie. Breng dus zeker je identiteitskaart mee!

03.01.18 - FERM! - editie 2018

Als alles goed ging, viel het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" onlangs bij jou in de bus. Dat magazine van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro en VLM inspireert West-Vlaamse land- en tuinbouwers in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. In dit nieuwsbericht lichten we alvast een tipje van de sluier. Nam jij het tijdschrift al door? Dan horen we graag jouw mening. Deze publicatie kan je ook digitaal raadplegen.

12.12.17 - Beoordeel jouw bodem met de Bodemkit!

De bodem is een van de belangrijkste hulpbronnen binnen de land- en tuinbouw. Het is dus van het grootste belang om de kwaliteit ervan te bewaren. De fiches in de BodemKit kunnen jou helpen om jouw bodem te beschermen.