graan
sla
paddenstoelen
spinazie
banner7
banner8
banner6
banner5
banner10
banner12
banner11
demonstratie
Trial Version, Powered By DNNGo
Nieuws
Spuiwater als meststof gebruiken?

Alternatieven voor de klassieke kunstmest zijn legio. Een actueel voorbeeld is het gebruik van spuiwater. Maar velen stellen zich terecht de vraag: hoe moet ik dit gebruiken? Onder welke omstandigheden en welke zijn de risico’s? Inagro testte dit uit in wintertarwe, rogge (bladbehandeling) en maïs (bodembehandeling).

Prik nu de eieren van zomerganzen op je terreinen

Overzomerende ganzen veroorzaken heel wat schade en overlast aan landbouw, natuur en recreatie. Dankzij een gecoördineerd en doorgedreven beheer, is het aantal Canadese ganzen in de provincies West- en Oost-Vlaanderen de laatste jaren afgenomen. Ook dit jaar laten we de ganzen niet los.   

  
Provincie West-Vlaanderen helpt speenmanagement te optimaliseren

Spenen is een kritische periode voor de gezondheid van de biggen en daar is de Provincie West-Vlaanderen zich van bewust. In een nieuw project “Optimaal spenen” moedigt de Provincie de West-Vlaamse varkenshouders aan om hun speenmanagement onder de loep te nemen. Het project wordt gefinancierd door de Provincie. DGZ en Inagro voeren dit samen uit en begeleiden de varkenshouders om waar mogelijk verbeteringen aan te brengen.    

  
Inagro krijgt internationale rol bij de ontwikkeling van BSF-kweek

Sinds kort is Inagro lid geworden van het EVO consortium als eerste Europese strategische partner. Dit wereldwijd consortium wil via open dialoog en innovatie de zwarte soldatenvliegindustrie verder ontwikkelen om de afvalberg te verkleinen en duurzame eiwitten te produceren. 

Presentaties studieavond industriebloemkool beschikbaar

Traditiegetrouw werd op maandag 19 februari door het departement landbouw en visserij een studieavond industriebloemkool georganiseerd. De presentaties zijn hier beschikbaar.    
  

  
Rassenproef spruitkool 2018

Tijdig spruiten oogsten garandeert kwaliteit
In deze proef werden 13 rassen vergeleken. Naar kwantiteit scoorden het zeer grove HZ 16-702 (46,2 ton/ha) en het fijnere Sofia (37,0 ton/ha) het best. Naar kwaliteit scoorden Profitus, Cryptus en Platinus het best. De fijnste sortering werd genoteerd bij Helios en de grofste sortering bij HZ 16-702 en dit door de buikvormige spruitzetting.

Officieuze start eendenkroosseizoen

Het was de onderzoekers van Inagro vorige week maandag al opgevallen: eendenkroos heeft zijn groeiseizoen ingezet. Een vijver net naast de kantoren van Inagro had enkele weken terug nog maar enkele eendenkroosplantjes. Maar de warme voorjaarsdagen hebben ervoor gezorgd dat de plantjes zich al meer dan verdubbeld hebben.

Bemestingsseizoen voor de deur: enkele richtlijnen bij invullen van P-bemesting

Het bemestingsseizoen staat voor de deur. Logischerwijs gaat veel aandacht naar de invulling van de N-behoefte van de teelt (juiste dosis, mestsoort, toediening en tijdstip). In sommige gevallen gat hiernaast best ook aandacht naar de fosfor(P)bemesting. Hierbij staat niet de P - behoefte van het gewas, maar de P- toestand van de bodem best centraal.  

Met advies duwen we jouw bedrijf vooruit – deel 3

Eind februari vindt de twintigste editie van Het Salon voor Land- en Tuinbouw plaats in Roeselare. Ook Inagro zal aanwezig zijn. We verwelkomen je graag op onze beursstand 8A. We staan je onder andere te woord met advies rond bodem en bemesting, maar ook onze experts bedrijfsontwikkeling beantwoorden graag al je vragen. In dit nieuwsbericht zoomen we in op het advies van de dienst bedrijfsintegratie.

Protocol: een goede quarantaine houdt je bedrijf gezond!

Dieren aankopen houdt altijd een risico in op insleep van ziektes. Pas aangekochte dieren worden dan ook best een tijdje in quarantaine gehouden om ziektes tijdig op te sporen. Daarnaast krijgen de aangekochte dieren tijdens die periode de kans om te wennen aan de bedrijfseigen flora. Zo kom je tot een evenwichtige zeugenstapel met dieren die een goede weerstand hebben.

Agenda
Publicaties
14.01.19 - FERM! - editie 2019

Traditiegetrouw valt het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" rond de jaarwisseling bij alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers in de bus. Dat magazine van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro en VLM inspireert West-Vlaamse land- en tuinbouwers in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding.

24.09.18 - Teelthandleiding eendenkroos 2018

Eendenkroos komt van nature voor in kleine wateren, zoals poelen, vijvers en grachten. Omdat het plantje plaatselijk voor overlast kan zorgen, is het vaak ongewenst. Toch heeft het gewas een groot potentieel om de eiwitbron van de toekomst te worden. Het snelgroeiende plantje zet nutriënten uit vloeibare reststromen om in een onmiddellijk bruikbare eiwitbron. Met deze handleiding ga je zelf aan de slag. Je vindt er praktische informatie voor elke stap in het productieproces, van opstart van de teelt tot oogst en bewaring van het kroos. Je leert ook hoe je de ideale groeiomstandigheden kunt creëren en de groei kunt opvolgen.

21.06.18 - Verruim je kennis over ritnaalden

Ritnaalden zijn de laatste jaren een toenemend plaagprobleem in aardappelen, granen en groentegewassen. Hoewel het momenteel in de meeste gewassen niet de belangrijkste beschadiger is in schadeomvang, toch is het een zeer gevreesde plaag omdat ze moeilijk te beheersen zijn. Dit komt door hun ondergrondse levenswijze, langdurige cyclus en grillig optreden. In onze nieuwe brochure leer je nog meer over hun levenswijze, identificatie en wat je kan doen om het risico op schade gegrond in te schatten.