Een groot aantal bezoekers, een fraaie rozencollectie in volle bloei, verschillende workshops voor jong en oud en het prachtige zomerweer maakten van het Rozenfeest een onvergetelijk gebeuren. Nog onvergetelijker wordt het voor de 3 winnaars van de wedstrijd 'Origineelste picknickmand'. Wie dat zijn, ontdek je hier.

Druk bezocht Rozenfeest werd decor voor heerlijke picknicks bij rozengeur en zonneschijn

De rozentuin werd afgelopen zondag 28 juni drukbezocht tijdens het 2-jaarlijkse rozenfeest. Vele jonge gezinnen kwamen met hun picknickmand naar Kortrijk en zochten een schaduwplaatsje in de Internationale Rozentuin bij kasteel 't Hooghe. De begeleide wandelingen en verschillende standjes met demonstratie bloemschikken, mandenvlechten, tuinieren in potten enz. werden gesmaakt door het grote publiek.

De Internationale Rozentuin is opgestart in 1959 in de tuinen van het kasteel ’t Hooghe in Kortrijk. De tuin bestaat uit een rozendemonstratietuin met o.a. een prachtige collectie over de geschiedenis van de roos en een rozenproeftuin waarin een groot aantal nieuwe rozen zijn opgeplant die nog niet in de handel zijn of hoogstens tijdens de laatste vijf jaar in de handel werden gebracht.


rozenfeest5.jpg

Winnaars wedstrijd 'Origineelste picknickmand' bekend
Het thema van dit jaar 'Picknicken bij RozenGeur en Zonneschijn' werd gesmaakt. Met de eerste zonnestralen kwamen ook de eerste bezoekers langs met een picknickmand. Deze dingen mee voor een van onze prijzen voor de origineelste picknickmand. We mochten de hele dag honderden bezoekers verwelkomen. Bezoekers die kwamen met hun picknickmand zochten een aangenaam plaatsje in de tuin. De kinderen konden zich vermaken met boomslingeren en circustrucjes of het ontdekken van  waterdiertjes in de poel.  Terwijl genoten ze van demonstraties  bloemschikken, mandenvlechten,  zelf aan de slag met je groenten en nog zoveel meer.


De 3 winnaars van de origineelste picknickmand krijgen een waardebon van 50 Euro te consumeren bij een van de 100% West-Vlaamse hoeveproducenten. Deze families maakten de 3 origineelste picknickmanden:

 

winnaars.jpg
Fam. Wyffels uit Bissegem               Fam. Simoens uit Waregem                     Fam. Dezyn uit Kortrijk


Rozenkeuring met bekrooning van de 54° 'Gouden Roos'

DSC_0260.jpgVoorafgaand aan het rozenfeest vond op vrijdag 26 juni de Rozenkeuring plaats. In de rozenproeftuin worden de rozen beoordeeld op hun geschiktheid voor de bij ons heersende groeiomstandigheden. Er wordt dan ook resoluut gekozen om de rozen in de proeftuin niet te behandelen tegen ziekten. Waar vroeger de drie hoofdkenmerken: gewas, ziekte en bloei beoordeeld worden, nemen we vanaf dit jaar ook het kenmerk geur mee. Zo kunnen de variëteiten goed vergeleken worden.

Gouden Roos.jpgDe rozen die in de prijzen vielen zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. Aan de kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten werd een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalt, krijgt de grote ereprijs, de zogenaamde “Gouden Roos”.
En zoals elk jaar kwam de internationale jury samen en reikte voor de 54e keer de ‘Gouden Roos’ uit. De volledige uitslag en het overzicht van alle deelnemende rozen kan je vinden via www.rozentuinkortrijk.be.


De Internationale Rozentuin kan gratis bezocht worden
De rozentuin staat open voor het publiek. Het bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in een ‘Snijrozen’ tuin, de ‘Gouden Roos’ tuin, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk groen kader.

Belangstellenden in de rozenteelt die documentatie willen over rozen, kunnen de bezoekersgids gratis aanvragen (T 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be). De rozentuin kan ook bezocht worden door groepen onder begeleiding van een gids. Een dergelijk bezoek wordt aangevraagd via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk.Lancering nieuw initiatief prijs ‘Stad Kortrijk’
Om de liefde voor de roos bij een groter publiek en de betrokkenheid van de vele bezoekers bij de rozentuin te versterken wordt er gestart met de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’. Hierbij vragen we de bezoekers aan de Rozentuin om hun eigen top 5 op te stellen van de rozen in de Franse tuin. Al wie zijn lijstje indient maakt kans op een mooie prijs of één van onze waardebonnen. Wie het dichtst bij de algemene top 5 van het publiek zit, wint de hoofdprijs. Deelnemen kan tot eind september 2015. Meer info over deelnemen via www.rozentuinkortrijk.be.

Gekoppelde thema's & sectoren: Bedrijfsintegratie | Landbouw In Zijn Omgeving