Spenen is een kritische periode voor de gezondheid van de biggen en daar is de Provincie West-Vlaanderen zich van bewust. In een nieuw project “Optimaal spenen” moedigt de Provincie de West-Vlaamse varkenshouders aan om hun speenmanagement onder de loep te nemen. Het project wordt gefinancierd door de Provincie. DGZ en Inagro voeren het samen uit en begeleiden de varkenshouders om verbeteringen aan te brengen waar mogelijk. 

 
Provincie West-Vlaanderen helpt speenmanagement te optimaliseren

Wat loopt er fout bij het spenen?
In een eerste fase van het project wordt een checklist “succesvol spenen” ontwikkeld. Met behulp van die tool krijgen veehouders een beter zicht op hun huidige speenmanagement en ontdekken ze waar en hoe ze eventuele verbeteringen kunnen aanbrengen. De checklist wordt in een tweede projectfase uitgetest op tien West-Vlaamse varkensbedrijven die problemen hebben rond de speenperiode.
 

Intensieve begeleiding
Diezelfde tien bedrijven kunnen rekenen op een intensieve begeleiding vanuit DGZ en Inagro om hun speenmanagement aan te passen. Door die optimalisatie neemt de gezondheidstoestand van de biggen toe en moet er minder gebruik gemaakt worden van antibiotica. Dat zorgt niet alleen voor betere technische resultaten, maar ook voor een financiële verbetering van het bedrijf. 

Informatie voor elke varkenshouder
De provincie wil alle West-Vlaamse varkenshouders de kans geven om met de gegevens uit het project aan de slag te gaan, hun speenmanagement te verbeteren en te streven naar een nog gezonder varkensbedrijf. Hou dus zeker de nieuwsbrieven van DGZ en Inagro in de gaten!

Interesse? Contacteer ons!
Heb je interesse om deel te nemen of wens je meer informatie? Neem dan contact op met Nathalie Nollet via nathalie.nollet@inagro.be) of 051 27 32 28, of raadpleeg de website van DGZ.
 


 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij