Half januari staan de deuren van Flanders Expo opnieuw open voor bezoekers en exposanten van de Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders. Ook Inagro zal er zijn (stand 4122 in hal 4), onder meer met advies in melkveehouderij. In dit nieuwsbericht lichten we een tipje van de sluier van ons zakboekje met tips voor een goed biestbeleid en een optimale transitieperiode. Op Agriflanders beantwoorden we al je vragen en geven we je er gratis eentje mee!  

 
Met advies naar betere resultaten op jouw melkveebedrijf - deel 3

Wil jij ook genieten van de volgende voordelen: minder nood aan grond voor ruwvoeders en mestafzet, minder arbeid, minder kosten en een verlaagde methaanuitstoot? Volg dan nu de praktische tips en tricks uit ons zakboekje, dat gratis af te halen is op onze stand op Agriflanders.  

biest met refractometer 3.JPG

Goed biestbeleid cruciaal  

Om de jongveefok te verbeteren is een goed biestbeleid cruciaal. Uit een bachelorproef die Inagro vorig jaar begeleidde, bleek dat slechts 1 op 5 kalveren 200 mg antistoffen krijgt binnen de eerste 6 uur na kalven. Een aantal veehouders is het al gewoon om de biestkwaliteit te meten, maar er wordt nog onvoldoende omgerekend wat de nodige hoeveelheid biest is om voldoende antistoffen aan te leveren.   

In ons zakboekje kan je voor elk type biestmeter de kwaliteit en de nodige bijhorende liters aflezen. Verder vind je er tips om de biestkwaliteit te verbeteren en om de absorptie van antistoffen in de darmwand te verhogen. Biest bewaren in de diepvries is een goed idee, alleen mag je die ook niet al te lang bewaren. Te lang bewaren betekent namelijk kwaliteitsverlies.   

Waarom is het zinvol de transitieperiode te optimaliseren?  

Door de transitieperiode te optimaliseren, moet je minder koeien met gebreksverschijnselen of metabole stoornissen vervangen. De transitieperiode omvat de maand voor kalven tot 2 maand erna.  

Het kalfproces is namelijk de meest risicovolle periode voor een koe. Als haar rantsoen niet optimaal uitgebalanceerd is, kan ze energie, eiwit en mineralen tekortkomen, waardoor ze gebreksverschijnselen, zoals kalfziekte, slepende melkziekte en lebmaagdraaiing, kan vertonen.   

Welke tips kan je in de praktijk omzetten?  

Uit ervaring blijkt dat droogstaande koeien nog te vaak hun rantsoen selecteren of gewoon onvoldoende kg droge stof opnemen. Het rantsoen goed laten uitrekenen, voldoende kg door die droogstaande koeien laten opnemen, en voldoende voederplaatsen en beweging voorzien: die tips helpen je echt vooruit.   

Nog een extra tip? Lauw water bevoorraden na de kalving lest de dorst van de pas gekalfde koe en vult ook de lebmaag. Daardoor  loopt ze minder risico op een lebmaagdraaiing. Toch blijkt dat dat nog geen standaardprocedure is. Benieuwd naar nog meer handige tips en tricks? Haal dan zeker op Agriflanders je zakboekje op.  

Via een eerdere oproep konden melkveehouders zich aanmelden om een biestbox te winnen.  

Interesse? Contacteer ons of breng ons een bezoek op Agriflanders!  

Wil je een beroep doen op onze kennis en ervaring? Contacteer ons dan vrijblijvend via info.melkveehouderij@inagro.be of 051 27 33 86. Onze adviseurs helpen je ook graag op weg met je melkveerantsoen, ruwvoederuitbating en kengetallen. Overweeg daarvoor een samenwerking met onze Bedrijfsadvisering Melkveehouderij.  

Breng ons een bezoekje tijdens de beurs op stand 4122 (hal 4). De twaalfde editie van Agriflanders vindt plaats van 10 tot 13 januari 2019, telkens van 10 u tot 18 u in Flanders Expo Gent. Vraag tijdens je beursbezoek zeker naar ons gratis zakboekje. We kunnen je dit boekje gratis aanbieden dankzij onze medewerking aan het project Doelgericht verlengen levensduur melkvee (goed voor boer en klimaat).  

> Ontdek onze algemene dienstverlening melkveehouderij!
> Ontdek onze Routeplanner Melkvee.

Banner_0301_melkvee.jpg
Bron foto boven: David Samyn

Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij