Tijdens de zomer van 2018 kwamen heel wat gezinnen curieuzeneuzen bij zes duurzame land- en tuinbouwbedrijven in de gemeenten Deerlijk, Kortrijk, Zwevegem en Harelbeke. Voor de vijfde keer investeerden Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in de regionale publiekscampagne met de klinkende naam Schoon Boeren. We hechten er veel belang aan om de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwer om de hoek onder de aandacht te brengen. In een reeks van drie nieuwsberichten blikken we terug op een geslaagde editie!

Schoon Boeren lokt 2000 curieuzeneuzen naar duurzame bedrijven - deel 2

Activiteiten lokken heel wat curieuzeneuzen
Vorige week kon je lezen hoe de publiekscampagne 'Schoon Boeren' tot stand komt en welke duurzame land- en tuinbouwbedrijven deelnamen. Bij elke Schone Boer werkten we een originele activiteit uit. Van juni tot september openden de bedrijven op vastgelegde tijdstippen hun deuren om gezinnen en scholen te laten kennismaken met hun duurzame inspanningen. Meer dan 2000 curieuzeneuzen kwamen een kijkje nemen achter de schermen.

De vier gemeenten die meewerkten aan de campagne hadden zowel bij de voorbereiding als tijdens de campagne een sleutelrol. Zij zorgden namelijk voor de lokale betrokkenheid en brachten het verhaal mee tot leven bij hun inwoners. Maar ook praktisch en organisatorisch waren ze een onmisbare partner.

Terugblik op geslaagde activiteiten
Onthaalhoeve Renard-Lachat en Hoeveslagerij Willem organiseerden in juni samen een opendeurdag. Op beide bedrijven konden jong en oud terecht voor een informatieve rondgang, een leuke activiteit (zoals alpacagolf) of een lekkere hamburger van eigen kweek.
 
Op hun onthaalhoeve vinden Xavier en Leentje het welzijn van de koeien erg belangrijk. Zo worden ze elke dag gewekt met aangepaste belichting en muziek én beschikken ze over een koeborstel. Daarnaast is er op de boerderij ook heel wat aandacht voor energierecuperatie. Bij Hoeveslagerij Willem werd de historische hoeve gemoderniseerd met respect voor de landschappelijke waarde. Zoon Willem zorgt ervoor dat het vlees rechtstreeks van de stal tot bij de klant komt. En om de korte keten compleet te maken worden de voeders daar allemaal zelf geproduceerd.
 
SchoonBoeren_AgroDeGaai.jpg
Gluren in de varkensstallen bij Agro De Gaai.


Varkensbedrijf Agro De Gaai organiseerde begin juli samen met de Landelijke Gilden en KVLV van Deerlijk een gezinsfietstocht. Na een tocht op het platteland konden de deelnemers kennismaken met de hedendaagse varkensteelt via een virtuele rondleiding. Geert en Marijke kweken niet alleen varkens met zorg voor de omgeving, ze hebben ook oog voor innovatie. Van ventilatie over verlichting tot de voederinstallatie: alles gebeurt zo energiezuinig mogelijk.

Op 12 augustus opende Goed Te Schellebrouck zijn deuren. Broers Michiel en Edward namen curieuzeneuzen mee op tocht door hun velden en bedrijfsgebouwen. Vanop de eerste rij kon je kennismaken met alle grote en kleine duurzaamheidsinspanningen die er worden geleverd. Denk daarbij onder andere aan de vruchtbaarheid van de bodem en het kostbare water.
 
SchoonBoeren_GoedTeSchellebrouck_LR.jpg
Indrukwekkende machines stonden opgesteld bij Goed te Schellebrouck.

In september kon je nog terecht bij melkveebedrijf Hof Ten Houte en bij Boomkwekerij Dewulf voor een gratis rondleiding. Boer Patriek geeft al z’n koeien nog een naam en vertelde dan ook gepassioneerd over zijn beroep. Dierenwelzijn en topgenetica staan op dit bedrijf centraal, maar verder heeft Patriek ook veel aandacht voor landschap en natuur! Steven van Boomkwekerij Dewulf lichtte met veel enthousiasme toe hoe hij werk maakt van onder andere duurzame bemesting en selectie om klimaatbestendige bomen te kweken.
 
 
SchoonBoeren_HofTenHoute_LR.jpg
Jong en oud hingen aan de lippen van melkveehouder Patriek.


Tot slot tekenden 18 klassen (10-12-jarigen) uit de gemeenten in om via het speciale Schoon Boeren-arrangement op boerderijbezoek te gaan. Ze ontdekten de bedrijvigheid van de hoeve en analyseerden de impact van duurzame inspanningen van de boer en zichzelf als consument.

 

 

> Volgende week ontdek je waar de campagne volgend jaar neerstrijkt! Houd onze nieuwsbrief in het oog.

 

Logobanner_SB_2018.jpg

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouw In Zijn Omgeving | -- Algemeen --