Op 30 oktober organiseren UGent en Inagro een infonamiddag waarin we enkele mogelijkheden tonen om reststromen op te waarderen. Als afsluiter voorzien we een demo eendenkroos kweken, zodat je zelf de meerwaarde ervan kunt inschatten. In de infonamiddag staan we stil bij de manier waarop reststromen van kost tot opbrengst kunnen evolueren en waarop we voedingsstoffen terug kunnen winnen uit reststromen. Lees verder voor het uitgebreide programma.

Infonamiddag Van reststroom tot grondstof met demo eendenkroos kweken

Ben je geïnteresseerd in een duurzame manier om reststromen op je bedrijf te verwerken? Of ben je voorstander van lokaal geteelde eiwitten in plaats van geïmporteerd sojaschroot? Volg dan zeker het onderzoek rond eendenkroos op de voet en kom naar onze demonamiddag op 30 oktober op Inagro. Daar vertellen onderzoekers van Inagro en UGent zelf wat hun ervaringen zijn met de kweek van eendenkroos en waarom dit voor jou interessant kan zijn. Bovendien kan je er de testopstellingen bekijken waar het eendenkroos groeit en geoogst wordt.

FOTO0_4_cover.JPG

Eendenkroos als eiwitbron

Als je op je bedrijf mest of spui produceert, dan weet je dat deze reststromen nog voedingsstoffen bevatten en dat de verwerking ervan een noodzaak is.  Dat betekent echter een grote kost. Toch kunnen we die voedingsstoffen nog benutten door ze toe te voegen aan het groeimedium van eendenkroos. Het plantje neemt tijdens de groei namelijk de nuttige voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat uit het medium, waardoor het water gezuiverd wordt. Het eendenkroos zelf bevat bovendien veel eiwit. Daarom is eendenkroos een uitstekende eiwitbron voor krachtvoeders. Zo is de combinatie van mestverwerking en de productie van een lokaal geteeld eiwitgewas mogelijk.

 

Nieuw: handleiding eendenkroosteelt!

Ben je na de infonamiddag geprikkeld om zelf aan de slag te gaan? Bekijk dan zeker de teelthandleiding die we er verspreiden. Deze handleiding bevat de belangrijkste principes van de eendenkroosteelt.

Eendenkroos_1110.jpgGeïnteresseerde landbouwers kunnen ook contact opnemen met Reindert Devlamynck of Carl Coudron, via reindert.devlamynck@ugent.be of carl.coudron@inagro.be.

 

>> Bekijk de uitnodiging.

>> Bekijk het volledige programma.

>> Schrijf je in!

 

 

 

 

Het onderzoek rond eendenkroos werd uitgevoerd in het kader van de Blauwe Keten.
De Blauwe Keten is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Deze infonamiddag kadert in de Interreg-projecten ReNu2Farm en De Blauwe Keten.

Eendenkroos_30102018.jpg