06.03.17 - Kansen voor de Korte Keten in de regio Moubeek-Vloethemveld?

Inagro voerde vorig jaar een verkennend onderzoek uit omtrent het aanmoedigen van korte keten in de regio Moubeek-Vloethemveld. 24 hoeveverkooppunten en de betrokken gemeenten Zedelgem, Jabbeke en Torhout werden bevraagd. De studie met de resultaten werd vorige week in Zedelgem voorgesteld aan de betrokken landbouwers en gemeenten.

27.02.17 - Wetenschapscafé over landbouw en globalisering. Kom jij ook?

De Vlaamse landbouw zoekt haar positie in een globaliserende wereld waarin de markt steeds minder voorspelbaar wordt. Wat zit erachter? Wat betekent dat voor jou en voor de consument? Kom op 15 maart 2017 om 20 u naar het wetenschapscafé en debatteer mee!

02.02.17 - Inagro werft aan...

Om ons team te versterken, zijn we op zoek naar een technisch assistent tuinbouw onder afdekking (m/v), twee technische deskundigen waarnemingen en waarschuwingen in land- en tuinbouwgewassen (m/v), een bedrijfsleider voor de dakserre (m/v) en een diensthoofd biologische productie (m/v). Je leest er meer over in deze blog.

26.01.17 - Plannen voor logies op jouw boerderij? Woon een infomoment subsidies ‘Logies van de toekomt’ op 6 of 7 februari bij

De trends in toerisme veranderen razendsnel. Wil je aan de verwachtingen van de consument voldoen, dan moet je daar als aanbieder van (hoeve)logies op inspelen. Dat vraagt vaak extra investeringen. Heb je een innovatief idee of een tof plan voor jouw logies van de toekomst? De provincie West-Vlaanderen helpt projecten die het verschil maken op weg met infrastructuursubsidies. Kom er meer over te weten tijdens één van de infomomenten op maandag 6 of 7 februari.

20.01.17 - Leerstoel voor stadstuinbouw en naam voor innovatieve dakserre gelanceerd

Op vrijdag 20 januari lanceerden Inagro, Universiteit Gent en REO Veiling een leerstoel voor stadstuinbouw onder de naam “Agrotopia”. Daarmee willen ze ondernemers in binnen- en buitenland inspireren in concepten voor verticale land- en tuinbouw en stadstuinbouw. Agrotopia biedt kansen om duurzame glastuinbouw verder te ondersteunen met onderzoek en demonstratie van innovatieve toepassingen in een unieke proefomgeving, dicht bij de producent.

19.01.17 - Tafelen in de Westhoek

'Tafelen in de Westhoek' wil dorps- en streekgenoten uit de Zuidelijke Westhoek dichter bij elkaar brengen en een warm tegengewicht bieden in de koude wintermaanden. Gezellig, kleinschalig, verrassend en smaakvol met een cultureel sausje zijn de trefwoorden.

04.01.17 - ‘De Bioronde’ vanaf 8 januari op plattelandsTV

In een reeks van zes afleveringen zoomt PlattelandsTV in op de kansen voor biologische landbouw in Vlaanderen. Elke week komt er een specifiek thema in beeld. Biotelers, afnemers, toelevering en omkadering brengen er hun verhaal. We geven je alvast een kort voorsmaakje...  

 
15.12.16 - Aantal leveranciers van 100% West-Vlaamse cadeaumanden sterk toegenomen

De feestdagen komen dichterbij. Elk jaar gaan we op zoek naar het meest geschikte geschenk voor familie en vrienden. 100% West-Vlaams speelt daarop in en ondersteunt diverse leveranciers die voor de komende feestdagen lokale producten aanbieden in een geschenkverpakking.

13.12.16 - Champignonteeltkits scoren op school

Al meer dan tien jaar deelt Inagro jaarlijks champignonteeltkits uit aan West-Vlaamse scholen. De voorziene 750 kits zijn altijd in een mum van tijd gereserveerd. Maar wat gebeurt ermee eens ze aankomen op school? Via een enquête peilde Inagro bij leerkrachten of de teeltkits een succes zijn in de klas en ons doel bereiken.

08.12.16 - Landbouwverbreders putten inspiratie in Wallonië

Op de boerderij is plaats voor veel meer dan voedselproductie alleen. Het is ook een plek om mensen bij elkaar en bij de wortels van hun bestaan te brengen. Het biedt landbouwers de kans om hun bedrijfsvoering te diversifiëren op maat van hun omgeving, bedrijf en persoonlijkheid. Inagro ondersteunt landbouwers daarbij door hen bijvoorbeeld naar inspirerende voorbeelden te leiden, zoals Waalse hoeves die vakantiekampen aanbieden. Een verslag van die verrijkende studiedag... Raak je geïnspireerd en is dit mogelijks ook iets voor jou? Neem dan contact op met Inagro!

08.12.16 - Inagro haalt extra onderzoeksmiddelen naar West-Vlaanderen

Dankzij een succesvolle projectronde bij verschillende financiers haalt Inagro heel wat Europese middelen naar West-Vlaanderen. Daarmee zal het proefcentrum de komende jaren nieuwe kennis en ervaring opdoen om land- en tuinbouwers in de regio te helpen evolueren en innoveren. Bovendien leidt de samenwerking met verschillende partners op nationaal en Europees niveau tot interessante internationale contacten.

01.12.16 - Lezing geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk - 9 dec. 2016 om 19.30 u

De lezing "Geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk" vestigt de aandacht op de geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk. De industriële revolutie zorgde voor een grote sociale ongelijkheid. Peter Scholliers (VUB) gaat na wie wat at, wanneer en waarom. Hoe werd gekookt en wat kostte voeding van 1800 tot nu? Wat at Leopold II? Wat kunnen we leren uit ongekende rapporten over honger in 1920? En hoe zat het met de cola-consumptie van Vlaamse jeugd in 1950? Kom dit en meer te weten tijdens de lezing op 9 december om 19.30 u.

03.11.16 - Appelkisten gezocht

Wij zijn op zoek naar appelkisten voor de bewaring van trayplanten. Heb je er op overschot? Laat het ons weten via eline.braet@inagro.be of T 051 27 32 74.

27.10.16 - Landbouwgezin gezocht voor nieuw programma

Vandaag lijkt het evident dat er dagelijks verse en kwaliteitsvolle voeding op het bord komt. De consument is vergeten welke inspanningen het vergt van de veehouder, akkerbouwer, groenteteler, tuinbouwer ..., die van 's morgens tot 's avonds in de weer is. De Vlaamse burger heeft misschien wel nood aan een bredere kijk op het landbouwleven. Grijp je kans om onze sector in al haar diversiteit dichter bij de consument te brengen! Schrijf je in voor een nieuw programma...

06.10.16 - Investeren in toerisme? West-Vlaanderen helpt mee

West-Vlaanderen is een heerlijke regio om te vertoeven en te verblijven. Om het toeristische en recreatieve hart van West-Vlaanderen nog te versterken, investeert de provincie in infrastructuur, evenementen en logies. Misschien passen jouw toeristische of recreatieve plannen daarin? Inagro kan je helpen bij de afweging en eventuele uitwerking.

06.10.16 - School@Boerderij breidt uit!

Deze zomer kwam er goed nieuws voor School@Boerderij. Dat nieuwe initiatief krijgt de komende schooljaren een vervolg dankzij een financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen via het fonds voor Plattelandsontwikkeling. Dat wil zeggen dat er nu ruimte is voor meer boerderijen om in te stappen. Gemotiveerde boerderijen kunnen zich melden via info.educatie@inagro.be.

04.10.16 - De korte keten van toen - historische tentoonstelling

De korte keten. Zo willen we het weer: karnemelk kopen op de boerderij, fruit plukken in de boomgaard van de boer, wekelijks je bestelling ophalen bij de producent. En er hoort een babbeltje bij, een glimlach. We weten dat voeding vandaag een lange weg aflegt van de akker tot op ons bord, van landbouwer over groothandel en supermarkt tot consument. Ontdek de geschiedenis en de bijzondere weetjes van de landbouw in de zuidelijke Westhoek doorheen deze fascinerende tentoonstelling.

29.09.16 - Achter de schermen van Markthal Lokaal

Afgelopen vrijdag nodigden de initiatiefnemers van Markthal Lokaal en Inagro geïnteresseerde land- en tuinbouwers uit voor een blik achter de schermen van dit uniek concept. Markthal Lokaal opende zijn deuren op 13 mei 2016 en kende ondertussen een succesvolle verkoop en een grote bekendheid in de regio, maar ook erbuiten. De innovativiteit van dit concept werd ook duidelijk toen het centraal betaalsysteem en het online reservatieplatform aan bod kwam.

20.09.16 - Ruim 250 West-Vlaamse scholen aan de slag met champignonteeltkits

Woensdag 14 september 2016 werden 750 champignonteeltkits verdeeld aan 255 West-Vlaamse scholen. Deze gratis teeltkit bestaat uit een zak met 10 kg doorgroeide compost en een zak dekaarde. De actie blijft een succes. Vanaf eind augustus konden scholen reserveren, ook dit jaar is de voorraad helemaal uitgeput.

08.09.16 - Najaarsprogramma Eetbaar Landschap van start

Dit najaar is de Westhoek opnieuw dé plaats voor een gezellig uitstapje. Eetbaar Landschap vertelt het verhaal van het vele eetbare dat de streek voortbrengt. In het aanbod is voor elk wat wils. Ben je een liefhebber van geschiedenis? Of heb je als creatieveling wel zin in een workshop? Of trek eropuit met de kinderen! Ontdek het volledige programma!

31.08.16 - Meer dan 2200 kijklustigen op opendeurdag Inagro

Vorige zondag zette Inagro traditiegetrouw de deuren open. Naar aanleiding van het jubileum 60/5 verwelkomde het proefcentrum niet alleen professionals uit de sector, maar vooral het brede publiek. Door te proeven, te zien en zelf te doen, leerden de bezoekers hoe de landbouwer vandaag en in de toekomst lekkere voeding op hun bord brengt. En dat viel bij menig man, vrouw en kind in de smaak.

25.08.16 - 100% West-Vlaams viert honderdste hoeveproducent

100% West-Vlaams zette Bart Syryn en zijn vrouw Joke van hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo in de bloemetjes. Als honderdste lid van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten, treden ze naar buiten als ‘100% West-Vlaams hoeveverkooppunt’. Tijd om kennis te maken met het bedrijf en te proeven van het heerlijke varkensvlees met liefde gekweekt en bereid.

25.08.16 - Vredeseilanden brengt zonnige toets in opendeurdag Inagro

Op initiatief van Vredeseilanden trok één van onze medewerkers dit voorjaar naar Nicaragua. Samen met de West-Vlaamse coöperatieve bedrijven Reo Veiling, Tomabel en Milcobel ondersteunde Peter Bleyaert (afdelingshoofd tuinbouw onder afdekking) er drie Nicaraguaanse coöperatieven. Inagro was een prominente partner in dat project. Daarom komt de uitwisseling op een speciale manier aan bod tijdens onze opendeurdag komende zondag (28/08).

24.08.16 - Blikvangers op onze opendeurdag - deel 4

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. In de laatste blog van deze reeks gaan we in op duurzaamheid en kwaliteit in onderzoek.

17.08.16 - Blikvangers op onze opendeurdag - deel 3

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week zoomen we in op de technologische innovaties.

11.08.16 - Schone Boer Dendauw produceert energieneutraal

Niet alleen wij zijn gefascineerd door de efficiënte en doordachte bedrijfsvoering van Schone Boeren Koen Dendauw en Greet Scheirlynck. Ook het vakblad “Veeteelt” ging er langs. In het artikel vertellen Koen en Greet honderduit over hun zuivelhoeve: hoe ze erin slagen energieneutraal te produceren, wat het belang van weidegang is voor hun koeien, hoe een melkrobot ideaal te rijmen valt met een hoevewinkel en hoe belangrijk ze klantencontact vinden. Kan hun manier van werken jou ook inspireren?

10.08.16 - Blikvangers op onze opendeurdag - deel 2

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week: "bijzondere teelten".

04.08.16 - Blikvangers op onze opendeurdag - deel 1

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, selecteren we de komende vier weken een aantal toppers. Deze week brengen we een bezoek aan het labo en het CVBB.

25.07.16 - Winnaars krasactie 100% West-Vlaams bekend

Maar liefst 12 600 kraslotjes werden uitgedeeld tijdens de krasactie van 100% West-Vlaams. Afgelopen maand kon elke klant bij 22 deelnemende West-Vlaamse hoeve- en streekwinkels een kraslot ontvangen. Heel wat deelnemers vielen in de prijzen, maar Emiel Slosse uit Beselare ging met de hoofdprijs lopen.

20.07.16 - Kleine diertjes met grote kansen

Door de groeiende interesse in de kweek van insecten, krijgt Inagro daarover regelmatig vragen vanuit de primaire sector. Om die nieuwe vragen te kunnen beantwoorden, kweken we zelf meelwormen (Tenebrio molitor) voor onderzoeksdoeleinden. Voornamelijk de opschaling en automatisatie van de kweek staan hoog op de agenda.

05.07.16 - Analyseer je looplijnen en boek twee weken tijdswinst per jaar

Looplijnen op het bedrijf, we staan er zelden bij stil.  Hoeveel tijd heb je nodig om naar je stallen te gaan, om voeder aan te brengen, verhokken van de ene stal naar de andere, enz.?

22.06.16 - Stadsarchief zoekt materiaal voor tentoonstelling

Het Stadsarchief Ieper werkt aan een tentoonstelling over het regionale voedselverleden, "Recht van ’t veld". Om die historische expo te stofferen zijn de initiatiefnemers op zoek naar oude foto's van landbouw in de Westhoek: de keuken, restaurants, feestzalen, kruidenierszaken, slagerijen, mensen aan het werk op het veld, landbouwbedrijven en gezinnen aan tafel. Heb jij originele foto’s, postkaarten of andere beelden van voor 1980 die passen binnen dit thema?

22.06.16 - 60 jaar landbouw in een notendop – deel 3: Marktgericht produceren

Landbouw is de voorbije decennia veel veranderd. Of toch niet? Naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door oude verhalen samen te brengen met nieuwe kritische inzichten, brengen we de parallellen en de evoluties in de landbouw in kaart. De derde uitdagingen in deze reeks is “marktgericht produceren”.

16.06.16 - Recordopkomst voor het Vaderdagontbijt op de boerderij

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij. De negende editie van het Vaderdagontbijt haalde een recordopkomst van ruim 1.750 bezoekers op elf West-Vlaamse bedrijven. De opzet van Inagro om mensen naar de boerderij te leiden, blijft in de smaak vallen. We zagen enkel blije en ontspannen gezichten op de boerderij.

16.06.16 - Eerste editie open innovatiedag Agreon lokt heel wat geïnteresseerden

Op vrijdag 10 juni 2016 vond de eerste open innovatiedag van Agreon plaats. Op vijf locaties verspreid over West-Vlaanderen stelden bedrijven hun innovaties in werking voor. Het zonnige weer en de vele veldwerkzaamheden die nog op het programma stonden, weerhielden heel wat landbouwers toch niet om een kijkje te nemen bij één of meerdere demonstraties. Met een opkomst van 65 deelnemers kan deze eerste editie zeker als geslaagd beschouwd worden.

15.06.16 - 60 jaar landbouw in een notendop – deel 2: Technologie

Landbouw is de voorbije decennia veel veranderd. Of toch niet? Naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door oude verhalen samen te brengen met nieuwe kritische inzichten, brengen we de parallellen en de evoluties in de landbouw in kaart. De tweede van vier uitdagingen in deze reeks is “technologie”.

02.06.16 - Op stap met beleidsmakers, ambtenaren en consulenten

Op dinsdag 31 mei namen een 40-tal geïnteresseerden deel aan de beleidsnamiddag in het kader van publiekscampagne Schoon Boeren. In één namiddag bezocht de groep drie bedrijven. De bedrijfsleiders schetsten telkens kort de evolutie van het bedrijf en haalden knelpunten en uitdagingen voor hun bedrijfstak aan. Een of meerdere deskundigen gaven telkens wat meer uitleg over specifieke beleidsthema’s.

20.05.16 - Bijbemesten is basisbemesting verlagen

Waarom voeden we borelingen zesmaal per dag? Het is toch makkelijker en minder vermoeiend om alles in één keer te geven? Toch staat iedere ouder 's nachts zonder nadenken op om zijn kleine spruit te voeden en zo het groeiritme van de baby bij te houden. Hetzelfde geldt voor een landbouwer en zijn gewassen. Je dient beter gespreid in de tijd kleine hoeveelheden meststoffen toe (fractioneren), dan veel ineens te bemesten. Dat kan alleen als je ook de basisbemesting verlaagt.

18.05.16 - Denk mee over duurzame landbouw

“De boerenstiel staat sterk onder druk.” Dat gegeven bepaalt de (West-)Vlaamse landbouwsector vandaag sterk, maar misschien biedt het ook opportuniteiten. Tijdens het symposium "Krachtboer" op zondag 29 mei denken we samen met jullie, land- en tuinbouwers, na over de toekomst van onze landbouw. Daarmee willen we terug een positieve sfeer rond het boerenvak creëren en landbouw dichter bij de consument brengen.

13.05.16 - Fosfaat, te weinig, genoeg of overdaad?

Fosfor (P) is een essentieel voedingselement voor de plant. Daarom is het belangrijk dat er voldoende fosfor in de bodem aanwezig  is. Een gebrek aan fosfor kost opbrengst, remt de groei en leidt tot slechtere benutting van stikstof en andere voedingsstoffen. Maar zoals vaak het geval is: ‘overdaad schaadt’. Hoe meer fosfor er in de bodem zit die niet wordt opgenomen door het gewas, hoe hoger het risico is op verliezen naar het oppervlakte- en grondwater, via uitspoeling, oppervlakkige afspoeling, erosie of drainage.

12.05.16 - Eerste "Week van de Korte Keten" in West-Vlaanderen

Tussen 27 mei en 5 juni vindt in West-Vlaanderen de eerste “Week van de Korte Keten” plaats, een reeks activiteiten waarvoor zowel Westtoer, POM West-Vlaanderen als Inagro hun beste beentje voorzetten. Hoofddoel van de actie is het brede publiek te laten kennismaken met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dat zal onder meer gebeuren via nieuwe fietsroutes, proeverijen, hoevepicknicks, kookworkshops en opendeurdagen.

04.05.16 - Fietslussen langs duurzame landbouwbedrijven

Via de publiekscampagne Schoon Boeren wil Inagro burgers informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. Heel wat West-Vlaamse landbouwers streven immers naar duurzame bedrijfsvoering. Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de landbouw om de hoek, introduceerde Inagro twee fietslussen langs de acht Schone Boeren.

04.05.16 - Startschot themajaar rond landbouw en natuur

Vrijdag opende de tentoonstelling ‘Eetbaar Landschap’ feestelijk haar deuren. Het jaarthema ‘Eetbaar Landschap’ staat stil bij het vruchtbare heden en verleden van de Westhoek. De tentoonstelling wil het grote publiek op een laagdrempelige manier in contact brengen met hedendaagse landbouw. Geen duffe opsomming, maar een speelse voorstelling, die zeker ook geschikt is voor kinderen.  

29.04.16 - Gissen is missen, maar meten is weten!

Bemesten zoals het hoort, begint bij een aantal belangrijke voorwaarden die de uitvalsbasis vormen voor een succesvolle teelt. Zoals kennis van de voorgeschiedenis van elk perceel, de behoefte aan voedingselementen van de verschillende teelten etc. Om dit te verwezenlijken heb je hulp nodig. De toekomstgerichte land-en tuinbouwer is een manager die beseft dat hij niet alles kan weten maar die weet waar de nuttige info beschikbaar is.

28.04.16 - Laat mestlozingen het focusgebied niet bepalen. Meld ze aan CVBB!

Mestlozingen zijn helaas nog van deze tijd en kunnen ervoor zorgen dat een MAP-meetpunt rood blijft of rood wordt, met focusgebied tot gevolg. Door vermoedens van lozingen te melden aan CVBB kan het probleem aangepakt worden.

21.04.16 - Meer dan 800 fietsers maken kennis met duurzame landbouw

Op zondag 17 april sprong Inagro samen met meer dan 800 burgers op de fiets. Via de campagne Schoon Boeren wil het onderzoekscentrum hen informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. De familiefietstocht zorgde voor een leuke, lekkere en leerrijke ervaring.

20.04.16 - Mest hoort thuis op het land, niet in het water
Het is evident dat mest thuishoort op het land en niet in het water. En toch gebeurt het regelmatig dat dierlijke meststoffen op hellende percelen ongewild afstromen naar een waterloop of dat korrels of vloeibare kunstmest (minerale meststoffen) in de beek terechtkomen. Dat moet vermeden worden.  
14.04.16 - Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit
Op 21 maart streek een blauwe figuur met rode cape neer op het bedrijf van Bert en Wivine Dhaene in Staden. Hij stelde zich voor aan de pers als "MAP-man". Onder het motto "zeg niet te gauw, ’t steekt niet zo nauw", geeft hij de komende weken en maanden tal van tips om efficiënter te bemesten en verliezen van nutriënten te vermijden. Want de tijd dringt en het steekt o zo nauw!
07.04.16 - Boeren in de bres voor bestuivers en natuurlijke vijanden

Dankzij de groepsaankoop voor bloemenmengsels is dit jaar opnieuw geïnvesteerd in de aanleg van 2,5 ha bloemenranden, verspreid over Vlaanderen. Een 20-tal boeren tonen daarmee dat ze ook oog hebben voor de nuttige biodiversiteit op hun bedrijf. Ook gemeenten en particulieren dragen hun steentje bij.

31.03.16 - Ontwerpteam aangesteld voor dakserre Inagro op REO Veiling

Dat landbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn op vlak van ruimtegebruik bewijzen Inagro en REO Veiling in een innovatief project. De partners slaan de handen in elkaar voor de bouw van een toekomstgerichte nieuwe onderzoekseenheid voor glasgroenten op het dak van de kistenloods van REO Veiling in Roeselare. Het ontwerpteam onder leiding van META architectuurbureau is aangesteld om het project te realiseren.

23.03.16 - Jaarverslag 2015: Inagro, huis vol kennis en expertise

Inagro is een huis vol kennis en expertise. Dat bewijst onder meer ons jaarverslag 2015. Met boeiende verhalen in een aantrekkelijk visueel jasje vatten we een jaar vol onderzoek samen. We geven je een overzicht van actuele cijfers, blikvangers uit het onderzoek en de markantste activiteiten. En we werpen ook al even een blik op de toekomst. Benieuwd? We lichten alvast een tipje van de sluier in een filmpje.

21.03.16 - Inagro brengt West-Vlaamse kinderboerderijen bij de boer

West-Vlaanderen telt heel wat kinderboerderijen. Met hun educatieve programma’s over landbouw, natuur en voeding bereiken ze een ruim aantal kinderen. Om ervoor te zorgen dat de kennis die kinderboerderijen overbrengen correct en actueel is, bieden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro ondersteuning ter versterking van het landbouweducatieve aanbod. In het kader daarvan organiseerden we recent een studiereis met bezoeken aan actieve hoeves rond Brugge.

17.03.16 - Viering luidt jubileumjaar in

Op vrijdag 11 maart vond in Inagro een startviering plaats naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro. Zo’n 165 genodigden woonden de zitting bij, waaronder ook Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege.

10.03.16 - Nieuwe toetreders versterken het aanbod West-Vlaamse Bezoekboerderijen

Wie eens een blik achter de schermen van een professioneel land- of tuinbouwbedrijf wil werpen, kan daarvoor terecht bij één van de West-Vlaamse Bezoekboerderijen. Met nieuwe brochures en een tiental nieuwe bedrijven willen Inagro en de Provincie West-Vlaanderen klassen en groepen warm maken om eens een echte boerderij te bezoeken.

24.02.16 - Leerlingen smullen weldra zelfgekweekt witloof dankzij Inagro

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro bijna tien jaar geleden met de actie witloofteeltkits voor West-Vlaamse basisscholen. Inagro bood 500 kits aan. Alle kits staan ondertussen op een koel plekje in de scholen. Leerlingen ontdekken de bijzondere teelt van witloof en proeven binnen een tweetal weken hun eigen kweek.

28.01.16 - 100% West-Vlaamse hoeveproducenten vieren hun 15-jarig bestaan

De leden van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten kwamen afgelopen dinsdag samen op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Dit jaar viert de vereniging – onder de merknaam 100% West-Vlaams – haar 15-jarig bestaan. Een reden te meer om de leden in de bloemetjes te zetten met een lokaal etentje op het wijndomein Entre-Deux-Monts te Westouter.

17.12.15 - 100% West-Vlaamse hoeveproducenten geven tips voor eindejaar

De consument gaat steeds meer op zoek naar de oorsprong van zijn voeding. Daardoor winnen lokale producten aan belang. Inagro ondersteunt hoeveproducenten door hun hoeveproducten gezamenlijk te promoten onder het label 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducten. Zo brengen we consument en producent dichter bij elkaar.

01.12.15 - Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Izegem

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Izegem.

26.11.15 - Duidelijkheid in kampeermogelijkheden op de boerderij

Uit de grote opkomst tijdens het infomoment ‘Kamperen op de boerderij’ blijkt dat het thema kamperen leeft bij de West-Vlaamse landbouwers. Daarnaast stellen we ook vast dat kleinschalig kamperen in de lift zit. Vooraleer je van start kan gaan als kampeerterrein moet je in orde zijn met de regelgeving van het Vlaams Logiesdecreet en Ruimtelijke Ordening. Niet altijd een evident verhaal, maar het blijkt mogelijk te zijn. In de nabije toekomst wordt werk gemaakt van cijfermateriaal om inzicht te krijgen in de rendabiliteit.

24.11.15 - Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Ledegem

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Ledegem.

19.11.15 - Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Roeselare

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Roeselare.

12.11.15 - Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Moorslede

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Moorslede.

05.11.15 - Publiekscampagne ‘Schoon Boeren’ officieel van start in Midden-West-Vlaanderen…

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen investeren opnieuw in de regionale publiekscampagne met de klinkende naam Schoon Boeren. Tijdens het persmoment in Izegem werden de 8 Schone Boeren uit 4 gemeenten in Midden-West-Vlaanderen officieel voorgesteld. Een volledig jaar lang kan u kennismaken met de verhalen en verschillende duurzame inspanningen die deze land- en tuinbouwers leveren, niet enkel voor de consumenten maar ook voor collega land- en tuinbouwers.

29.10.15 - Kamperen op de boerderij: wat zijn de mogelijkheden?

Het aanbod in West-Vlaanderen is klein. Te klein volgens de toeristische sector die genieten in het unieke en goede buitenleven als een trend aanstipt. Landbouwers en gemeenten wijzen naar de lastige wetgeving voor hun afwachtende houding. Wat er van aan is lees je verder en komt uitgebreid aan bod tijdens een infomoment van Inagro op 17 november.

08.10.15 - Westreex levert lekker lokaal

Sinds 1 oktober 2015 levert Westreex lekker lokale hoeve- en streekproducten rechtstreeks van producent tot bij professionele afnemers in de provincie West-Vlaanderen. Dit zelfstandig distributiesysteem is nieuw in West-Vlaanderen. Momenteel bieden acht 100% West-Vlaamse producenten een uniek, vers en kwaliteitsvol productaanbod aan die via een persoonlijke service en een wekelijkse gemeenschappelijke levering aan de klant wordt bezorgd.

24.09.15 - Champignonteelkits uitgedeeld aan meer dan 240 West-Vlaamse scholen

Afgelopen woensdag 16 september werden 750 gratis champignonteeltkits verdeeld aan zo’n 240 scholen. Deze teeltkit bestaat uit een zak met 10 kg doorgroeide compost waar de schimmel in verwerkt zit en een zak dekaarde. Aan de hand van een duidelijke handleiding kunnen de leerkracht en de leerlingen zelf hun champignons kweken.

24.09.15 - Interesse om bezoekers rond te leiden op jullie hoeve? Leer de knepen van het vak op maandag 5 oktober.

Komt er wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken? Verwelkom je verenigingen met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding en eventueel een degustatie? Doe je dit nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan is de vorming ‘Tips en tricks voor een geslaagd boerderijbezoek’ die plaats vindt op maandag 5 oktober te Tielt iets voor jou.

28.08.15 - SPEUREN NAAR SPOREN met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2015

Ondanks het mooie weer zit ons hoofd al bij het nieuwe schooljaar. De boeken ruiken nog naar nieuw. Potloden en balpennen liggen te wachten… en met dit nieuw schooljaar komen de champignonteeltkits in zicht!

27.08.15 - West-Vlaamse landbouwers ontdekken eigen WOI verleden

Op hoeve 't Lindebos in Wijtschate werd afgelopen vrijdag het project "WOI op 't erf" voorgesteld. 10 West-Vlaamse landbouwers gingen op onderzoek in archieven en bibliotheken en ontdekten zo het WOI-verleden van hun hoeve. Onder talrijke persbelangstelling kregen zij een gepersonaliseerd informatiepaneel overhandigd.

25.08.15 - 'Bescherm uw teelten' - Nu zondag 30 augustus themadag Inagro

Zoals jij en ik het best presteren wanneer we gezond zijn, halen we de beste prestaties uit onze teelten wanneer we ze ziekte- en plaagvrij kunnen houden. Laat u zondag aanstaande 30 augustus inspireren en informeren op onze jaarlijkse themadag ‘Bescherm uw teelten’

20.07.15 - 100% West-Vlaamse zoek- en sneukelfietstocht in Damme plaatst hoeveproducten in de kijker

In het kader van het feestprogramma 200 jaar Damse Vaart organiseert Inagro in samenwerking met Westtoer, toerisme Damme en POM West-Vlaanderen een fietszoektocht en een sneukelfietstocht in de regio Damme. Tijdens beide activiteiten staan de 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten in de kijker.

16.07.15 - Inagro zoekt kandidaten bezoekboerderijen

Komt er wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken? Verwelkom je verenigingen met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding en eventueel een degustatie?  Doe je dit nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

09.07.15 - Aantal West-Vlaamse boerderijbezoeken in de lift

Terwijl leerkrachten en leerlingen genieten van hun welverdiende vakantie maakt Inagro de balans op van het voorbije schooljaar. Na enkele jaren stagnatie en zelfs terugval noteren we dit schooljaar het grootste aantal bezoekende klassen sinds de opstart bijna 15 jaar geleden.

02.07.15 - Succesvolle smaakmarkt met lokale producten in Brugge

Op maandag 22 juni lieten een 25-tal hoeve- en streekproducenten uit het Brugse Ommeland de horeca en detailhandel van hun producten proeven op de B2B-markt te Brugge.

18.06.15 - Fiets via de innovatieve bemestingsroute langs veldproeven van Inagro

De fietsroute leidt u langs de 7 proefvelden met bemestingsproeven die Inagro in het voorjaar van 2015 aanlegde, in de regio Wingene-Aalter-Beernem. In deze proeven wordt onderzocht hoe groene meststoffen beter ingezet worden in de bemestingsplannen.  

 
18.06.15 - Vaderdag op de boerderij lokt ruim 1.600 bezoekers

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij.  Na de ochtendnevel liet de zon zich van haar beste kant zien.  Enkel blije en ontspannen gezichten op de boerderij. Inagro organiseerde dit initiatief voor de achtste keer en met succes. Maar liefst 11 West-Vlaamse bedrijven namen deel en ontvingen samen ruim 1600 bezoekers.

11.06.15 - Beleidsmakers bezoeken ‘Schone Boeren’

Op maandag 1 juni namen een 20-tal geïnteresseerden deel aan de beleidsnamiddag in het kader van publiekscampagne Schoon Boeren. In één namiddag bezocht de groep 3 bedrijven. De bedrijfsleiders schetsten telkens kort de evolutie van het bedrijf en haalden knelpunten en uitdagingen voor hun bedrijfstak aan. Een deskundige gaf telkens wat meer uitleg over specifieke beleidsthema’s.

11.06.15 - Pilootproject Boerderijschool in Oostkamp kent een succesvolle evaluatie

Donderdag 4 juni stelden Maaike Vanhaverbeke en Lieselotte Vandevelde hun eindwerk rond de Boerderijschool voor. Deze twee studentes uit de lerarenopleiding lager onderwijs van Vives Tielt werkten dit pilootproject inhoudelijk uit. Ze deden ook een (kleinschalig) onderzoek naar drempels en kansen van dit concept bij scholen en landbouwbedrijven.

07.05.15 - Fietsen langs Schone Boeren in de Westhoek

Schoon Boeren is een regionale publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de geëngageerde land- en tuinbouwer achter de hoek. De campagne informeert het grote publiek over de weg die de sector al heeft afgelegd op vlak van duurzaamheid, onder andere via een brochure, tentoonstelling en filmpje. En sinds kort zijn er de uitgestippelde fietstochten, waardoor je met eigen ogen de ‘schone’ boeren kunt ontdekken.

07.05.15 - West-Vlaamse boerderijen lanceren hoevepicknick

Op tien West-Vlaamse boerderijen kan je van 1 mei tot 30 september even pauzeren en verwend worden met een picknickmand vol heerlijke 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Inagro lanceerde afgelopen maandag 4 mei samen met de betrokken boerderijen dit recreatief- en toeristisch initiatief.

07.05.15 - Schoolkinderen worden bij Inagro ondergedompeld in wetenschap en onderzoek op maat van land- en tuinbouw

De voorbije week kwamen de klassen van juf Ann uit de Sint-Lodewijksschool in Beitem en meester Tom uit De Verrekijker in Rumbeke op bezoek in de serres van Inagro. Ze leerden er op een interactieve manier heel wat bij over de opzet en aanpak van ons tuinbouwonderzoek.

30.04.15 - Groepen of klassen ontvangen op de boerderij iets voor jou?

Hou je ervan om een klas of groep te ontvangen op jouw hoeve zodat ze het reilen en zeilen op een hedendaags landbouwbedrijf leren kennen en wil je hier verder professioneel mee aan de slag? Of denk je er al enige tijd over na om hiermee van start te gaan maar heb je nog heel wat vragen?  De Dienst  Landbouwverbreding en –educatie van Inagro  biedt ondersteuning aan bezoekboerderijen via het provinciaal netwerk ‘West-Vlaamse bezoekboerderijen’. Het gratis lidmaatschap richt zich op kwaliteitsversterking, netwerking, innovatie en promotie.

30.04.15 - Nieuw jaarverslag Inagro 2014 van de pers gerold

Het nieuwe jaarverslag 2014 van Inagro is zopas van de persen gerold. In een opgefrist en compacter kleedje krijgt u een staalkaart van de ruime werking van Inagro met cijfers, blikvangers uit het onderzoek, in het oog springende projecten en markante activiteiten van 2014.

11.03.15 - Pilootproject 'Boerderijschool' van start

Dit voorjaar start Inagro samen met Vives en Ilvo een pilootproject ‘Boerderijschool’. 10 weken lang gaat de klas van meester Michiel elke donderdagmorgen naar De Grote Linde in Oostkamp. Niet zomaar een uitstapje, wel elke week specifieke eindtermen bereiken in de rijke leeromgeving van de boerderij.

12.02.15 - West-Vlaamse landbouwers op zoek naar hun WOI-verleden

De herdenking van 100 jaar WOI leeft vandaag – en zeker in de Westhoek - heel sterk. Ook hoevewinkels, bezoekboerderijen,… krijgen heel wat vragen van klanten of bezoekers met betrekking tot dit thema. Om deze vragen professioneel te beantwoorden zoeken ze hierover onderbouwde kennis. Via het project 'WOI op ’t Erf’ slaan Inagro, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Departement Landbouw en Visserij en provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om de West-Vlaamse landbouwverbreders te ondersteunen in het opzoekingswerk.

30.01.15 - Nieuw werkjaar 100% West-Vlaams Hoeveproducten officieel van start

Op 27 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats voor hoeveproducenten die lid zijn van het netwerk 100% West-Vlaams Hoeve-en Streekproducten. De talrijke opkomst en de enthousiaste commentaren van de landbouwers getuigen van de meerwaarde van het lidmaatschap.

22.01.15 - Inagro werkt voortaan volledig onder het gecertificeerde milieuzorgsysteem ISO 14001

Een ISO14001-certificaat behalen, betekent dat Inagro zich strenge eisen oplegt op vlak van milieu en dat zij focust op een continue verbetering van haar milieuprestaties. Uniek voor Inagro is dat zij dit certificaat behaalt voor haar volledige werking en dus voor al haar activiteiten, niet enkel voor het laboratorium.

21.01.15 - Inagro lanceert receptenboekje 'Bijzondere Boerenkost'

Pure smaken zijn helemaal in. Zowel bekende chef-koks als hobbykoks zijn er op gebrand om te werken met authentieke producten in hun keuken. Lokale hoeve- en streekproducten passen helemaal in deze trend. Koken met lokale producten is ook kiezen voor bewust consumeren.

21.01.15 - Gezocht: Distributeur van lokale hoeveproducten op zelfstandige basis

‘Distriwest’ is op zoek naar een zelfstandig ondernemer voor de opstart van een regionaal logistieke dienstverlening van lokale producten in Midden-West-Vlaanderen. Deze regio is gekenmerkt door de aanwezigheid van diverse hoeve- en streekproducenten.

15.01.15 - Leerlingen telen zelf witloof dankzij Inagro

Ook dit jaar organiseerde Inagro een witloofteeltkit-actie voor West-Vlaamse scholen. De leerlingen maken van dichtbij kennis met het telen en proeven van witloof.

09.01.15 - Boerin Carotte... onze gastvrouw op de digitale boerderij.

De digitale boerderij ‘Boerin Carotte’ is een nieuwe tool die leerkrachten en leerlingen de boerderij van naderbij leert kennen. Via interactieve oefeningen, spelletjes, opdrachten,… op verschillende niveaus leren de leerlingen de boerderij en omgeving kennen. Een ideale aanvulling op het boerderijbezoek zowel voor als na.

15.12.14 - Inagro participeert in groot onderzoeksconsortium Agrolink Vlaanderen.

Met Agrolink Vlaanderen willen de verschillende Vlaamse onderzoeksinstellingen voor land- en tuinbouw hun krachten en hun expertise bundelen om zo mee te spelen met de grote namen uit het buitenland. Van fundamenteel tot praktijkgericht onderzoek zorgt dit consortium voor meer efficiëntie met één aanspreekpunt en maakt het een globale onderzoeksaanpak mogelijk. Van het labo tot op het veld.

14.11.14 - Inspiratiegids Lekker Lokaal, op school en in de klas

Deze digitale gids is een wegwijzer voor scholen en leerkrachten die zich engageren voor gezonde en duurzame eetgewoontes. Hij is het vervolg op de scholenwedstrijd ‘Lekker Lokaal’. Hierbij werden scholen gevraagd om hun acties rond lokale voeding in te zenden. Deze grote of kleine acties vormen de basis voor de inspiratiegids. Naast praktische ideeën, bevat het ook tips voor een doorgedreven schoolbeleid en ondersteuning.

03.11.14 - Vorming Boer in Beeld LIVE, educatieve filmreeks

In 10 minuten ontdekken welke weg spaghetti groentjes of koekjes afleggen van bord tot grond? Dat kan met Boer in Beeld LIVE.

23.10.14 - Publicatie "Een (kleine) geschiedenis van de landbouw en enkele boerderijen in het Tielts Plateau (ca. 1800 tot nu)"

De streekidentiteit in het Tielts Plateau is - net zoals in andere regio’s - doorheen de geschiedenis in grote mate gevormd door de aanwezige agrarische activiteiten. Landbouwers en zeker landbouwverbreders zijn dan ook dé perfecte ambassadeurs van een regio. Om hen te ondersteunen in hun gastheerschap onderzocht het Centrum Agrarische Geschiedenis in opdracht van Inagro de invloed van de landbouwevolutie op de streekidentiteit en dit voor de regio Tielts Plateau.

17.09.14 - Chef-koks bereiden "Bijzondere Boerenkost"

Deze maand vindt de eerste editie plaats van ‘Bijzondere Boerenkost’. Inagro wil met deze kookworkshops de culinaire mogelijkheden laten zien van lokale hoeveproducten. Chef-koks Patrick Devos en Hilde Stekelorum stellen er tijdens een workshop hun gerechten voor en laten ze proeven door de deelnemers.

25.08.14 - SPEUREN NAAR SPOREN met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2014

De duistere teelten zoals champignons en witloof zijn niet zo gekend bij het grote publiek. Daarom willen wij via de teeltkits de leerlingen wegwijs maken in de mysterieuze wereld van de champigonteelt!

06.06.14 - Ferme Festival toont het grote publiek de landbouw van een andere (culturele) kant op zondag 29 juni 2014 (14u-18u)

Op zondag 29 juni 2014 vindt voor de derde maal het gratis cultureel evenement ‘Ferme Festival – Cultuur op de boerderij’ plaats. De Meerberghoeve uit Beernem en Hoeve De Knotwilg uit Tielt zetten die dag hun boerderijdeuren open. Je kan er van 14u tot 18u terecht voor een gevarieerd programma aan culturele activiteiten (muziekoptredens, expo, woordkunst,...). Ook voor de kinderen is er tal van animatie. uiteraard krijg je ook de kans om een blik achter de schermen te werpen van deze hedendaagse landbouwbedrijven.  

02.04.14 - Wedstrijd Lekker Lokaal “ Kies met je school voor gezonde en duurzame voeding en ga eens lekker lokaal. “

Ben je een West-Vlaamse basis- of secundaire school die werkt met hoeveproducten, of heb je zin om met hoeveproducten te werken op school? Stuur ons jullie initiatieven of ideeën op en maak kans op een hoevedessert op school met jeugdschrijfster Tine Mortier of een budget van 250 euro om jullie idee uit te werken!

08.11.13 - Boerderijcommunicatie kan nog meer en beter

Op de authentieke locatie van het scharreleierenbedrijf Rollie’s te Rollegem kwamen op 5 november 2013 een 50-tal Franse, Oost-Vlaamse en West-Vlaamse hoeveproducenten en bezoekboerderijen samen om zich te buigen over het thema ‘boerderijcommunicatie’. Een thema dat zich niet beperkt tot provincie- of landsgrenzen. Deze interregionale dimensie zorgde dan ook voor een boeiende uitwisseling onder de aanwezige communicatie-experten, voorbeeldbedrijven en het aanwezige landbouwerspubliek.

22.05.13 - Verras papa met een beestig ontbijt op zondag 9 juni 2013!

Werp een blik achter de staldeuren of snuif de geur in de kruidenserre op. Alle papa’s en hun familie zijn welkom om te genieten van een beestig ontbijt op het platteland met loeiendverse hoeve- en streekproducten. Bovendien ontvangen alle papa’s een geschenk!

13.05.13 - Ontdek 'Onthaal op de boerderij' op Schone Schaapjes

Op zoek naar een onvergetelijke familie-uitstap of een originele activiteit voor je vereniging of bedrijf? Ook verzot op heerlijke hoeveproducten? Wil je met de klas het echte landbouwleven ontdekken? Maak kennis met 'Onthaal op de boerderij' tijdens Schone Schaapjes in Staden.

07.05.13 - Inagro zoekt kandidaten bezoekboerderijen en hoevewinkels

Onderzoekscentrum Inagro is op zoek naar enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die zich willen aansluiten bij het netwerk van bezoekboerderijen en/of hoeveproducenten. Alle sectoren en alle soorten bedrijven, zowel gangbaar als biologisch, zijn welkom.

29.04.13 - Vier moederdag met 100% West-Vlaamse producten!

Mama’s die lokale hoeveproducten op tafel brengen willen we in de bloemetjes zetten!

Vandaar een leuk en handig cadeautje voor alle moeders die van 6 tot 12 mei 2013 een bezoekje brengen aan één van de vele West-Vlaamse hoevewinkels.

09.04.13 - Welkom op de boerderij in West-Vlaanderen... voor een pittig bezoek of een mand vol lekkers!

De nieuwste edities van de brochures 'Samen de boer op', 'Met de klas de boer op' en 'West-Vlaamse hoevewinkels' zijn vanaf nu te verkrijgen bij Onthaal op de Boerderij. Met de lente in aantocht kan het nieuwe seizoen klas- en groepsbezoeken van start gaan. Vraag uw brochure gratis aan en beleef een onvergetelijke uitstap met uw vereniging, familie of klas.

17.01.13 - Duurzaam winkelen op de werkvloer. Inagro stelt resultaten voor van pilootproject.

Inagro zoekt naar nieuwe afzetkanalen voor West-Vlaamse hoeveproducten. Daarom startte Inagro in september 2012 met de uitbouw van een eigen 'winkel’ met hoeveproducten. De ongeveer 165 werknemers van Inagro kunnen kaas, zuiveldesserten, herten- en rundsvlees kopen op de werkplek. Deze producten zijn afkomstig van vier hoeves uit de buurt. Om de verkoop gebruiksvriendelijk te maken, werd een digitale bestelmodule ontwikkeld.

17.12.12 - Delven naar het witte goud... Een witloofteeltkit in jouw klas EDITIE 2013

De temperatuur begint te zakken, de nachtvorst laat ons ’s morgens de ramen krabben en Jingle Bells galmt door de straten.
De winter staat duidelijk voor de deur. En met de komst van de winter, kondigen wij ook de komst aan van de nieuwe 'witloofkit in jouw klas’.

23.08.12 - Kiezen voor landbouwverbreding? De impact hiervan op arbeid en inkomen.

De Vlaamse landbouw is in verandering. Onder maatschappelijk impuls ontstaan twee stromingen. Enerzijds het professionaliseren van klassieke landbouwactiviteiten via schaalvergroting en intensivering. Anderzijds de keuze voor verbrede landbouw met als doel om alternatieven te ontwikkelen om een inkomen uit het bedrijf te halen. In het kader van de themadag ‘arbeid en automatisering’ van Inagro in 2012 kwam de vraag naar de impact van deze keuze op arbeid en inkomen? De studie ‘Ruimte voor verbreding’ biedt alvast verhelderende vaststellingen.

27.07.12 - Voedingsadviseur bevestigt de goede kwaliteit van West-vlaamse hoeveproducten.

70 West-Vlaamse hoeveproducenten kregen afgelopen maanden een externe voedingsadviseur over de vloer. Via de individuele adviesverlening en begeleiding beoogt Inagro een optimalisering van de kwaliteit van de verwerking en verkoop van hoeveproducten. “Er is reeds een goede tot zeer goede kwaliteit aanwezig bij de bezochte hoevewinkels en dit op diverse aspecten.” stelt de voedingsadviseur vast.