18.10.18 - 1 meelworm, 2 meelwormen... 3 254 982 meelwormen

Als landbouwer is het belangrijk om te weten hoeveel dieren je hebt. Dit laat je toe het voer exact te doseren en toekomstige inkomsten in te schatten. Het aantal koeien in de wei is makkelijk geteld, bij meelwormen ligt dit een stuk moeilijker. Het gaat snel om duizenden tot tienduizenden larfjes die, zeker de eerste week, bijna nog niet zichtbaar zijn. Het aantal meelwormen per bak is wel noodzakelijk om de insecten efficiënt op grote schaal te kweken. Hoe tel je meelwormen? Inagro zocht het uit.

17.10.18 - B(u)zzz insectenkweek in de media

De laatste week was er heel wat media-aandacht voor insectenkweek. Onder andere het slotevent van het project Entomatisation, de voederlijn voor meelwormen en de lancering van de eerst Belgische krekelreep waren de aanleiding. We zetten de leukste berichten in de kijker.  

 
15.10.18 - Eiwitbehoeftes van zwarte soldatenvlieglarven

VIVES onderzocht in het kader van de projecten Entomospeed en BioBoost een aantal interessante reststromen uit land- en tuinbouw en voedingssector, als voeder voor BSF-larven. Het aantal mogelijkheden is groot. Om inzicht te krijgen in de combineerbare reststromen voor een optimale groei van de larven, is meer kennis nodig over de behoeftes van de larven.

10.10.18 - Op naar automatisering bij de kweek van eetbare insecten

Hogeschool VIVES, Inagro en Sirris hebben de afgelopen twee jaar onderzocht hoe de kweek van insecten automatisch en op grote schaal kan verlopen. Het resultaat is de bouw van de eerste automatische voederlijn voor meelwormen in Vlaanderen. De resultaten werden voorgesteld op het slotevent voor een volle zaal enthousiaste insectenliefhebbers.       

      

Infoloket

Ben je een (startende) insectenkweker, kan kun je bij het infoloket terecht voor vragen of problemen over insectenkweek


 051 23 23 39 (BE)
    insectinfo@vives.be 

 +31 6 44972327 (NL)
   insectinfo@ngn.co.nl


Neem deel aan het project!

25.10.18 - Inspiratie event: circulaire economie, zuurstof voor innovatie

LON Kempen Midden en 'Kempen Insect cluster' organiseren een bezoek aan Millibeter. Onder leiding van Johan Jacobs kweekt dit bedrijf zwarte wapenvliegen. Men onderzoekt het potentieel van de larven als bron van grondstoffen zoals eiwitten, lipiden en chitine of om organisch afval te verwerken.

01.11.18 - Trendcollege: kennismaking met de insectenketen
Veel ondernemers in diverse sectoren zien de groei van insectenkweek als een kans. Het trendcollege kan duidelijkheid verschaffen en antwoorden geven op echte ondernemersvragen. Hoe begin je met insectenkweek, welke insectensoort kweek je best, wat heb je daarvoor nodig en waar kan je een kijkje nemen? De starters in de sector zitten met bijkomende vragen. Waar kan ik marktcijfers vinden voor het schrijven van mijn businessplan of hoeveel ruimte heb ik nodig en waar kan ik terecht voor relevante kennis? 
Partners

       

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.