Diensten en producten
Algemeen basisadvies bij de teelt van kiwibesTelers van kiwibes kunnen bij Inagro terecht voor algemeen advies en een antwoord op teelttechnische vragen. Ons advies is gratis, met uitzondering van analyses.
11.10.18 - Proef de lekkere kiwibessen nu!

Dit jaar werden er heel wat kiwibessen geoogst. De bessen hebben een lekkere, zoete smaak, een handig formaat en een hoogwaardige voedingswaarde. Proef je mee? En wist je dat je kiwibessen ook kunt telen in onze streken?

27.09.18 - Doornappel: een te mooie plant om uit te trekken en te vernietigen?

We treffen momenteel de voorbereidingen van een project rond knolcyperus. Daarin merkten we op dat doornappel soms een groot probleem vormt in West-Vlaanderen. De plant lijkt meer en meer voor te komen. Er wordt gesteld dat tot 10 % van de velden geïnfecteerd zijn. Vooral op akkerbouwmatige percelen zie je ze regelmatig opduiken (aardappelen, wortel). Ook in groentepercelen komen ze meer en meer voor. Opmerkelijk is dat doornappel een zeer mooie plant is en sterk lijkt op een sierplant. Ze wordt als dusdanig gebruikt en heeft zo bouwland geïnfecteerd.

09.07.18 - WATERTALK meer dan ‘talk’ alleen!

Goed nieuws: dankzij het recent goedgekeurde PDPO-project WATERTALK gaan de provinciale dienst waterlopen en Inagro de komende drie jaar samen aan de slag rond landbouw en waterbeheer. Slimme waterberging, wateroverlast beperken én water maximaal inzetten in functie van de landbouw staan in dit project centraal. Het is zeker de moeite waard, want ook voor jou als teler zitten er interessante zaken aan te komen.

09.05.18 - Terugblik op AgriFood 4.0: aan de slag met innovatie

Smart Digital Farming. Dat is geen science fiction! Data kunnen jou als land- of tuinbouwer helpen om onderbouwde beslissingen te nemen. Vul je stielkennis aan met cijfers om zo de marge voor fouten te minimaliseren. ‘Meten is weten’ is nu meer dan ooit de realiteit. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Tijdens het AgriFood 4.0 op 26 april ontdekten deelnemers concrete voorbeelden van innovatieve technologie die vandaag al in werking is, zowel op het veld als in de dierlijke sector. Daarnaast kregen ze handvaten om zelf aan de slag te gaan met smartfarming. Heb je deze boeiende avond gemist? Dan vertelt dit nieuwsbericht je al heel wat!   

  
04.04.18 - 4 ha bloemenrand werkt bestuiving en insectenbestrijding in de hand

Dankzij de groepsaankoop van bloemenmengsels wordt dit jaar 4 ha bloemenranden aangelegd. Landbouwers, bedrijven en gemeenten zullen hoofdzakelijk in West-Vlaanderen verspreid inzaaien in tuinen, openbare domeinen, op bedrijventerreinen en op en rond akkers. De bestuivers en nuttige insecten zijn jullie dankbaar!

Contact

Simon Craeye

Onderzoeksleider Aardbei
T 051 27 33 01
simon.craeye@inagro.be

Johan Simoen

 

teeltoverste aardbei en kiwibes
johan.simoen@inagro.be
T 051 27 32 96

Agenda
Er zijn geen items om te tonen.
Kiwibes

Om de teelt van kiwibes op punt te zetten werd in mei 2010 een proefperceel van 25 are kiwibes aangeplant op Inagro. Het praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool Gent. Naast rassenonderzoek is er ook ruimte voor teelt technisch onderzoek zoals technieken rond bestuiving, onkruidbeheersing en irrigatie. Inagro adviseert ook kiwibestelers die vragen hebben. Neem gerust contact op.

Kiwibes, of Actinidia arguta, is een fruitsoort met het uitzicht en de grootte van een druif en de smaak van een kiwi. In tegenstelling tot een gewone kiwi heeft de kiwibes een haarloze, eetbare schil wat de vruchten heel consumentvriendelijk maakt.
De vruchthuid kan een groene of rood-paarse kleur hebben. De sappige vrucht is zeer rijk aan vitamine C. Als soort is de kiwibes nauw verwant aan de gewone kiwi en afkomstig uit China, Siberië, Oost-Rusland, Korea en Japan.  Kiwibes gedijt ook in koudere streken, dit in tegenstelling tot de gewone kiwi. Daardoor is het perfect mogelijk om kiwibes in België in open lucht te telen. 

Publicaties
02.01.18 - FERM! - editie 2018

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.