Diensten en producten
Advies over energiebesparing bij de serreteelt van bladgroentenAdviesverlening over energiebesparing in de serreteelt van bladgroenten en de mogelijke invloeden van besparingen op teeltniveau.
Advies en begeleiding energie, van besparing tot investeringJe wil energie besparen of zelf energie produceren? Je wil weten waar je energievreters zitten? Je wil je energiefactuur terugdringen? Inagro helpt je daarbij met advies op maat!
Coaching bij het uitwerken van innovatie - AgreonKmo’s die lid zijn van Agreon, krijgen advies en begeleiding op maat omtrent de uitwerking van een agrocleantech idee.
Enerpedia: uw onafhankelijke bron van informatie rond energieEnerpedia verzamelt up-to-date informatie rond energiebesparing en duurzame energieproductie in de land- en tuinbouw en laat die informatie zo vlot mogelijk doorstromen naar de individuele land- en tuinbouwer. Dit gebeurt via de website, rekentools, een online audit, workshops en via individueel advies.
18.04.18 - Welke gewassen zijn interessant voor de biogebaseerde economie?

In het project 'Growing a Green Future' werkt Inagro mee aan de ontwikkeling van een biogebaseerde economie in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Daarin werken we met hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele, zoals aardolie. In de innovatieve tuin op de site van Inagro gaan we op zoek naar innovatieve teelten die een rol kunnen spelen in de biogebaseerde economie.  

29.03.18 - Winnende techniek Ivan Tolpe-prijs bijna klaar voor toepassing op grote schaal

Fraunhofer IGB won in 2017 de tweede Ivan Tolpe-prijs met het project "BioEcoSim". Na de prijsuitreiking ontwikkelde Fraunhofer IGB een mobiele eenheid voor fosforrecuperatie. De techniek is verkocht aan Suez, die in Noord-Duitsland gestart is met de bouw van een installatie op volle schaal. Heb jij ook een innovatief idee? Stel je dan kandidaat!

12.03.18 - Inagro bezocht de Horticontactdagen in Gorinchem

Een groepje glastuinbouwers en onderzoekers bracht op 20 februari een bezoek aan de grootste glastuinbouwbeurs in Nederland: Horticontact. We ontdekten er de laatste nieuwe technieken en materialen die in gebruik zijn in de sector. Wij, medewerkers van Inagro, waren het meest benieuwd naar de pre- en post-harvesting-technieken om ook de reststromen waardevol te kunnen benutten.

21.02.18 - Stallen en elektriciteitskeuring

We krijgen vaak vragen over de elektriciteitskeuring van een stal. Met de hulp van ACA, OCB en Idewe zochten we een en ander uit. Door het belang van de keuring voor de verzekeringen zetten we de belangrijkste punten even op een rij.

14.02.18 - Wat brengt een kleine windturbine op na 1 jaar?

Eind 2016 werd er een kleine windturbine geplaatst op een klein landbouwbedrijf in Diksmuide. Inagro volgt de energieproductie van de windmolen op, om zo een betere inschatting te kunnen maken van het potentieel van kleine windturbines.

Er zijn geen items om te tonen.
Contact

Bart Ryckaert

Diensthoofd Energie, biomassa en innovatie
T 051 27 33 84
E bart.ryckaert@inagro.be

Alle medewerkers

02.01.18 - FERM! - editie 2018

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

02.05.17 - Jaarverslag 2016

In het voorjaar stellen we traditiegetrouw ons jaarverslag aan je voor. Het jubileum '60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro' maakte van 2016 een bijzonder jaar voor het proefcentrum. In het boekje - dat een toepasselijk jubileumjasje kreeg - blikken we kort terug op de festiviteiten. Daarnaast staan we stil bij de recente ontwikkelingen. Zo bundelen we de cijfers, belangrijkste innovaties, blikvangers uit onderzoek en dienstverlening en opmerkelijke campagnes en evenementen van 2016.

17.01.17 - FERM! - editie 2017

Land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Het inspireert hen in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

Energie en groene grondstoffen

De dienst Energie en Biomassa begeleidt West-Vlaamse land- en tuinbouwers bij het energievraagstuk en het gebruik van hun biomassa in de biogebaseerde economie.

Stallen verwarmen, de melkmachine laten draaien, rijden met tractoren: planten en dieren kweken vraagt energie, zowel elektriciteit en warmte. Omdat de energieprijzen de laatste jaren blijven stijgen, is het erg interessant om het eigen verbruik door te (laten) lichten of om zelf energie te gaan produceren. Inagro houdt je op de hoogte over de subsidiemogelijkheden, de regelgeving en de laatste technische nieuwigheden.

Biomassa heeft niet enkel zijn plaats als voedsel of voeder, maar wordt sinds oudsher ook gebruikt als bouwmateriaal, als basisgrondstof voor de farmacie of als basismateriaal voor kledij. Inagro helpt de West-Vlaamse land- en tuinbouwer om ook voor deze benutting van hun biomassa alle informatie en begeleiding te voorzien.