Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 1554 items aan uw criteria.
19.04.18 - Eiafleg van het graanhaantje gestart

De volwassen kevers van het graanhaantje zijn al een tweetal weken opnieuw te zien in graanvelden. Die kevertjes veroorzaken nu geen belangrijke schade aan het gewas, maar hun nakomelingen zijn wel schadelijk. Deze week detecteerden we de eerste eitjes op wintergraan. Een goede opvolging is van belang om de larven tijdig en enkel indien economisch verantwoord te bestrijden.      

     
19.04.18 - Boer zoekt imker

Heel wat teelten in openlucht, onder kap of in serres zijn bestuivingsgevoelig. Denk daarbij niet alleen aan fruitbomen, maar ook aan aardbeien, courgettes of zelfs aubergines. Maar waar huur je bijenvolken? Hoeveel kost dat en hoe gaat dat praktisch in z’n werk? Lees vlug verder voor wat tips & tricks!

 

19.04.18 - Inagro schaaft je kennis 'bij'

Wil je als land- of tuinbouwer de bestuiving van je openluchtteelten, zoals courgettes of aardbei, verbeteren? Inagro helpt je daarbij met tips en advies.

19.04.18 - Nieuwe brochure 'Koolstofopbouw in biologische teelten'
De fosfaatnormen van MAP5 maken het uitdagend om het gewas te voorzien van voldoende nutriënten en daarbij ook de bodemkwaliteit op peil te houden. De brochure ‘Koolstofopbouw in biologische teelten’ geeft je een praktisch overzicht van bemestingsmaatregelen die de opbouw van koolstof in de bodem ondersteunen. Enkele maatregelen die aan bod komen in de brochure zijn: een maximale recyclage van bedrijfseigen organische reststromen, een beredeneerde teeltrotatie met inzet van rustgewassen en een oordeelkundige toepassing van organische bemestingsvormen.
19.04.18 - Snel het veld op ...

De goede weersomstandigheden van de laatste dagen stimuleren ons om ten volle aan het werk te gaan op de percelen. Maar zijn alle velden al bereidbaar? En mag je organische mest samen met kalk toedienen? In dit nieuwsbericht gaan we samen met jou aan de slag!

18.04.18 - Boer, let op je witte bewaarkool

Door de wisselvallige en soms minder goede prijsvorming van de wittekool (en bij uitbreiding alle sluitkolen) wordt de oogst iets langer bewaard in de koelcel. Maar recent krijgen we regelmatig wittekool binnen die inwenzige zwartverkleuring en rand vertoont.

18.04.18 - Maïs zaaien: alles nog eens op een rijtje

Het ideale moment om maïs te zaaien komt er weer aan. Een groot aandeel van het maïsrendement wordt al bepaald bij de zaai. Het is dan ook belangrijk om daar even bij stil te staan.

18.04.18 - De eerste warmte: wees alert!

Met het warme weer is het van groot belang een goed zicht te krijgen op de aanwezige plagen in het aardbeiengewas, want de ontwikkeling van de plagen gaat dan razendsnel. Voldoende biologische bestrijders in het gewas hebben is dan ook een must!

18.04.18 - Stel jouw vraag aan de wetenschap!

Wetenschap zit overal. Van de virussen in ons bloed over het eten op ons bord tot de files op de weg: wetenschap doet er onderzoek naar. Maar van welke vragen ligt de Vlaming écht wakker? En kunnen onze wetenschappers er (in de toekomst) een antwoord op bieden? Dat wil de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ uitzoeken. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Ook jij, landbouwer!

18.04.18 - Welke gewassen zijn interessant voor de biogebaseerde economie?

In het project 'Growing a Green Future' werkt Inagro mee aan de ontwikkeling van een biogebaseerde economie in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Daarin werken we met hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele, zoals aardolie. In de innovatieve tuin op de site van Inagro gaan we op zoek naar innovatieve teelten die een rol kunnen spelen in de biogebaseerde economie.  

18.04.18 - Tweede internationale praktijkworkshop 'reproductie van de snoekbaars'

Na een succesvolle editie in 2017 organiseert Inagro een tweede vijfdaagse workshop over de reproductie van de Europese snoekbaars. Onder leiding van twee internationale topexperts wordt het voorplantingsproces toegelicht. Theorie komt aan bod, maar het is vooral een praktijkgerichte training. Inschrijven is nog mogelijk. Er zijn nog vier plaatsen vrij op deze exclusieve workshop.

18.04.18 - Waarom de provincies een echte streekmotor zijn...

We berichtten het eerder al: na de afslanking, die de Vlaamse regering invoerde, zijn de Vlaamse Provincies sinds 1 januari 2018 “enkel” nog bevoegd voor zogenaamde ‘grondgebonden materies’. Dat blijkt nog heel wat te omvatten! Om dat te illustreren lanceerde de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) de campagne "De provincies, jouw streekmotor". Lange en korte filmpjes maken duidelijk wat de provincies betekenen in het dagelijkse leven. Voor opnames kwam een filmploeg vorige zomer ook langs op onze site.

17.04.18 - Eerste preimineervliegen vastgesteld - vroege eerste vlucht

De eerste preimineervliegen werden vorige week al vastgesteld op een perceel winterprei in Sint-Katelijne-Waver. In de monitoringskooien bij de proefcentra in Beitem en in Sint-Katelijne-Waver werden gevonden poppen ingebracht. Ook daar zijn al volwassen vliegen waargenomen. Die waarnemingen geven aan dat de eerste vlucht van preimineervlieg gestart is. Wil je ook monitoring uitvoeren op jouw perceel, dan zijn de tips in dit nieuwsbericht ongetwijfeld nuttig.

16.04.18 - Raming areaal aardappelen 2018
Op basis van een enquête van Inagro en PCA kunnen we een eerste voorzichtige schatting maken van het aardappelareaal in 2018. 
16.04.18 - Aardappelvoorraad april

Op basis van een enquête maakten Inagro, PCA, Fiwap en Carah begin april een nieuwe inschatting van de voorraadsituatie van de aardappelteelt in België. Daaruit blijkt dat de totale Belgische voorraad nog altijd heel wat hoger ligt dan tijdens de voorbije seizoenen.

16.04.18 - Fosforbemesting in maïs: enkele cijfers

Een aantal jaar geleden werden de fosfaatklasses ingevoerd. Inagro onderzocht de invloed daarvan op de opbrengst in maïs, een gewas waarvan we aannemen dat het gevoelig is voor fosforgebrek. Daaruit blijkt er wel een verband te bestaan tussen de bemesting en de beschikbare fosfor. Zo zorgt een goed koolstofgehalte bijvoorbeeld voor een warmere bodem in het voorjaar en meer vocht in de zomer. Wil je ook onze andere bevindingen ontdekken? Lees dan verder!

12.04.18 - Waarnemingen en insectendruk in koolzaad

Net als de voorbije jaren volgt Inagro meerdere koolzaadpercelen op. Zo monitoren we onder andere de insectenpopulatie op de percelen nauwgezet. In dit nieuwsbericht staan we even stil bij de stand van het gewas en de insectendruk op vandaag in het  koolzaad.

12.04.18 - Gemeenten ondersteunen landbouwers bij onderhoud van 1-meter teeltvrije zone

Sinds kort kunnen landbouwers uit Wingene, Ruiselede, Beernem en Oostkamp een beroep doen op een subsidieregeling die hen ondersteunt om de 1-meter teeltvrije zone te onderhouden. Via die regeling willen de gemeenten de landbouwers helpen om de zone langs oppervlaktewaterlichamen proper te houden. Ben je nieuwsgierig hoe dat verloopt? Lees dan verder.

12.04.18 - Smart Digital Farming Agrifood 4.0 event op 26 april

2018 is "het jaar van de data in de landbouw". In dat kader vindt op 26 april een evenement plaats waarop een aantal technieken in de kijker. Denk bijvoorbeeld aan registratiesystemen, weerstations, drones, beredeneerde gewasbescherming en beregening, databeheer en sensoren. Je ontdekt ongetwijfeld smartfarming-technieken waarmee je vandaag al aan de slag kunt gaan!

11.04.18 - Groenbemesters vernietigen zonder Roundup

Groenbemesters mechanisch vernietigen vergt een beredeneerde en strategische aanpak. Tijdens een eerste bijeenkomst van de ondernemersgroep ‘vaste rijpaden’ wisselden vijftien biologische telers hun ervaringen uit. We waren te gast bij Pieter en Heidi Vandooren-Verhelst in Hooglede.